Европейската комисия внесе днес допълнителни разяснения за очакванията си към съдържанието на плановете на страните от ЕС за възстановяване на икономиката от последиците от пандемията, предаде БТА.

Комисията отбелязва, че ще оценява плановете по 11 показателя, сред които са изпълнението на препоръките й за икономически реформи, отправяни отделно всяка година към всяка държава.

Как ще се оценяват плановете

37 на сто от сумите, залегнали в плановете, трябва да бъдат насочени към опазване на природата, 20 на сто за цифровизация, а останалите - за работни места и укрепване на институциите и обществото.

ЕК насърчава държавите в плановете да предвидят средства за:

  • развитие на нови преработвателни технологии,
  • саниране на обществени сгради,
  • подобряване на обществения транспорт и за зарядни станции,
  • цифровизиране на системите на правосъдието,
  • здравеопазването и образованието,
  • електронно управление.

Как и кога ще се получават средствата за възстановяване

Комисията уточни, че дава съвети на правителствата как да подготвят черновите, за да се избегне предварително допускането на несъответствия.

При подаването на окончателните планове държавите ще имат право да поискат предплата по бъдещите бюджетни разходи. Предвижда се при одобряването на плановете да бъдат авансово осигурени 13 на сто от предвидените бюджетни суми. Комисията пояснява, че ако плановете бъдат одобрени навреме и ако бъде въведено законодателството за нови европейски данъци, първите плащания може да се очакват от средата на годината.

ЕК отново отбелязва, че 30 април не е краен срок за подаване на плановете, но изразява очакване документите да бъдат изпратени при първа възможност.

Държавите, които предадат по-късно плановете си, реалистично могат да получат първите средства през есента, каза наскоро по БНР зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис.

За да започнат плащанията, ЕК трябва да се произнесе в срок от два месеца от получаването на плана от дадена държава. След това Съветът на ЕС в срок от един месец следва да одобри предложението на комисията за изплащането на сумите към държавите. Комисията отбелязва, че разходите по плановете ще бъдат следени от ОЛАФ, Сметната палата на ЕС и от Европейската прокуратура.

Като цяло отпускането на средствата ще бъзе възможно едва след като европейският план бъде ратифициран от 27-те страни членки. Към днешна дата все още десет страни не са сторили това, сред които Германия, Полша, Нидерландия, Унгария, Австрия и Финландия.

Общата европейска схема (инструментът "Следващо поколение" - NextGenerationEU) е в размер на 750 милиарда евро. Заедно с Многогодишната финансова рамка (2021 г.-2027 г.) в размер на 1074,3 млрд. евро - общата сума за възстановяване и развитие достига 1824,3 млрд. евро.

Кога и как ще предаде плана България и на колко пари разчита

Правителството на ГЕРБ (вече в оставка) разработи вариант на Национален план за възстановяване и устойчивост, като заяви, че оставя окончателното решение по него (и по предаването му) на следващото правителство.

Парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!" настоя парламентът да поеме отговорност, като разгледа плана. Така и стана - Комисията по бюджет и финанси започна обсъждане на проекта.

От бизнеса и синдикатите настояха планът да бъде внесен до края на април.

Въпрос на национално решение е дали ще бъде изпратен планът на кабинета в оставка или друг вариант, каза още Домбровскис. Той отбеляза, че проектите, които той е виждал (вероятно има предвид изпратени чернови), трябва да се доработят.

По многогодишната финансова рамка за България са предвидени 16,7 милиарда евро, а по плана за възстановяване - 12,4 милиарда евро, от които 9,2 млрд. безвъзмездни. Общо повече от 29 млрд. евро.

Сефтето направи Португалия

Португалия, която е ротационен председател на ЕС, първа внесе официално националния си план за възстановяване на икономиката днес в Европейската комисия, предаде Франс прес.

След като минат процедурите за одобрение на плана, за Португалия е предвидена субсидия от 13,9 милиарда евро.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен приветства в комюнике връчването на португалския план и изтъкна, че целта на Брюксел е всички планове да бъдат приети до лятото, за да се премине към първите плащания.

"Ще продължим да работим активно с държавите членки, за да им помогнем да изготвят висококачествени планове. Целта ни остава да приемем всички планове до лятото. За да бъдат извършени първите плащания, е необходимо всички държави членки да са одобрили решението за собствените ресурси. Убедена съм, че всички ще го направят до лятото".

Очаква се Европейският съд да се произнесе по решението бъдещите бюджетни разходи да бъдат обвързани със състоянието на върховенството на закона. Европейският парламент вчера съобщи, че създава работна група, която да участва в оценката на плановете и проследяването на тяхното изпълнение.