България все още има работа по Плана за възстановяване, преди да го представи в Брюксел, заяви пред БНР заместник - председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. По думите му държава, която изпрати своя план след края на април, ще получи пари най-рано през есента:

"Този процес вече е в ход. Решение на българските власти е кога планът за възстановяване ще бъде предаден на Европейската комисия за одобрение. Със сигурност има още работа по документа, особено в частта за постигане на зелените цели. Социалното включване също е въпрос, по който трябва да бъде постигнат напредък. Дали планът ще бъде подобрен и предаден сега, или от новото правителство, е въпрос към българските власти", обясни Домбровскис.

Припомняме, че в края на миналата седмица вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че няма да внася за приемане от правителството Националния план за възстановяване и устойчивост на България, а ще остави това да стори следващият състав на Министерския съвет.

Вицепремиерът каза също така, че няма да има нужда от ревизия на документа, защото крайният срок за подаването му на Европейската комисия (ЕК) е до края на април.

Дончев посочи, че в момента се работи по версия 3.0, която е в почти пълна степен на техническа готовност с предварителна оценка на въздействието и в голяма степен е съгласувана и договорена с ЕК.

Въпреки последиците от кризата и политическата ситуация в България, страната може да въведе еврото през 2024 г., каза още Домбровскис.

"Процесът по присъединяването вече е започнат, ако критериите от Маастрихт и допълнителните ангажименти, свързани с подготовката, бъдат спазени, 2024 година е реалистична", подчерта още той.