Конституционният съд (КС) на Германия днес отхвърли жалбата срещу европейския плана за възстановяване, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

При направения цялостен анализ не бе установена голяма вероятност от нарушаване на основния закон. Това поясни на сайта си висшата съдебна инстанция на страната, която в края на март блокира процеса на ратифициране на плана в Германия. Конституционният съд поясни, че ще продължи разглеждането по същество, но отхвърля искането за спешно спиране.

Решението са подкрепили седем от осмината конституционни съдии. То е  жизненоважно за задействането на схемата за 750 млрд. евро, която трябва да смекчи последиците от пандемията от Covid-19.

Жалбоподателите искаха да блокират ратифицирането на плана и най-вече безпрецедентния и оспорван механизъм за поемане на общ дълг.

Противниците на плана за възстановяване  - крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD) и група, нарекла се "Алианс на гражданската воля", твърдят, че той нарушава европейските договори, като отваря вратата за съвместни заеми от държавите-членки.

КС първоначално блокира плана с аргумента, че първо трябва да оцени жалбата, която постави под въпрос съответствието на плана с германската конституция и Договорите за ЕС.

Законодателните промени, които трябва да бъдат ратифицирани, вдигат горната граница за националните вноски в бюджета на ЕС с 0,6 процентни пункта до 2 процента от брутния национален доход (БНД) до 2058 година. Целта е да бъде подсигурено кредитиране от пазарите за възстановяване на икономиките, ако няма достатъчно пари от данъци за тези нужди.