Оказва се, че част от таблиците в Плана за възстановяване и устойчивост могат да се дописват. За такава възможност сигнализира днес във фейсбук Бюрото за разследващи репортажи и данни bird.bg.

"Планът за възстановяване и развитие на правителството в оставка може да се редактира от всеки потребител в Мрежата. Линковете към тези файлове са публични и са въведени в таблиците, които са публикувани към третата версия на Плана на правителствения портал от 16.04. Файловете в Google Drive не са защитени срещу редакция", написаха от бюрото и публикуваха линк към съответните файлове. Бюрото пусна и скрийншот от таблица, озаглавена "Темплейт за реформи и инвестиции ЕК_BG_15_03_21_new", от който се вижда, че някой потребители вече са се възползвали от възможността за дописване. "Ходете пеш", "Есе", Джипко Бибипков, дори продажба на джанти, бяха дописвани в полетата.

"Това в този скрийншот е "Планът за възстановяване". Помните ли уважаемият г-н Томислав Дончев с какъв апломб питаше Христо Иванов дали е чел плана? Та изказваше се г-н Дончев компетентно за него, с видимо пренебрежение към опонентите си, нищо, че архитектурата на самия план е ориентирана към максимизиране на парите, които традиционните фирми около ГЕРБ да усвоят", написа в профила си депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев.

"И сега, днес от Bird.bg сигнализират, че онлайн файловете на плана не са заключени за редакция (основно изискване). В резултат на този пропуск в тези официални файлове се е изляла качествено народната любов. Хората по категоричен начин са показали какво мислят за Борисов, Т. Дончев и компания.

И сега, отново, г-н Дончев с приповдигнато самочувствие ще ни пита дали сме го чели или не сме, въпреки че той не може дори да създаде елементарно ниво на организация. И не е нужно да се чудим повече защо в главите герберски плува само стиропор, изолации, саниране и асфалт. Просто толкова си могат.

Ако искаме тази страна да мине на друго ниво е нужен качествен технологичен скок. Думите са иновации и модернизация, а не стиропор и асфалт", отбелязва Мирчев.

Атанас Чобанов от "Бивол" пък написа: "Не може да се отрече, че информационната сигурност на Плана за възстановяване е на ниво. Наблюдателен админ е предупредил чиновниците да заключат файловете за редакция, защото всеки може да пише в тях. Файлът, с който ги е предупредил се казва ВНИМАНИЕ и също не е заключен за редакция".