Европейският парламент създава работна група, която ще оценява националните планове за възстановяване на икономиката на ЕС, пострадала от пандемията. Това съобщи групата на Европейската народна партия (ЕНП), предаде БТА.

Предвижда се евродепутатите да очертаят правната рамка, по която ще следят дали залегналите в плановете бюджетни разходи са насочени за това, за което са предвидени. ЕНП предупреждава, че евродепутатите няма да одобряват планове, които не изпълняват заложените цели. Парламентарната група отбелязва, че Европейската комисия е длъжна да взема предвид становищата на ЕП.

Според парламентарната група плановете следва да бъдат насочени към целите за цифровизация и прочистване на икономиката от вредно за природата въздействие. Допълва се, че целите включват преход в енергийната и транспортната инфраструктура, развитие на бърз интернет, подобряване на енергийната ефективност на сградите.

По-рано тази седмица ЕК съобщи, че засега само една страна от ЕС не е подала чернова на плана си за икономическо възстановяване и потвърди, че България е сред подалите документи. Комисията изрази готовност да одобри окончателните планове два месеца, след като ги получи. ЕК отбеляза, че след това Съветът на ЕС ще има срок от един месец, за да се произнесе.

Комисията уточни, че за да започне изплащането на сумите от бюджета на ЕС са необходими още няколко стъпки. Първата е националните парламенти да одобрят въвеждането на нови европейски данъци. След това ЕС ще може да изтегли от финансовите пазари заеми, които да бъдат изплащани чрез новите данъци. Заемите ще бъдат разпределяни през общия бюджет към държавите в подкрепа на икономиката.