Икономическият растеж на Китай се е ускорил до все още слабия темп от 4,8 на сто на годишна основа през първите три месеца на 2022 година, след като индустриалните градове бяха затворени за борба с огнища на коронавирус, застрашавайки световната търговия и производство, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Растежът на втората по големина икономика бе 4 процента през предходното тримесечие след спад, предизвикан от затягане на контрола върху използването на дълг от огромния сектор за недвижими имоти в Китай. В сравнение с предишното тримесечие темпът се е забавил до 1,3 процента от 1,4 процента, сочат публикуваните днес официални данни от Пекин.

Неизбежни са и допълнителни влияния от локдауните, предупреждава главният икономист за Китай в Ай Ен Джи (ING) Айрис Пан.

Забавянето ощетява търговските партньори на Китай, като потиска търсенето на петрол, стомана, потребителски стоки, храни и друг внос. Цените на черното злато, които скочиха след нападението на Русия срещу Украйна, се понижиха донякъде заради очакванията, че китайското потребление ще отслабне.

Потокът от промишлени стоки е нарушен от спирането на достъпа до Шанхай, бизнес център с 25 милиона души, и други индустриални градове. Световните автомобилостроители и други промишлени производители намалиха или спряха производството.

Прекъсването "ще окаже натиск върху активността през април и през май, ако не и по-нататък", се посочва в доклад на Томи Ву от "Оксфоррд икономикс". Това "вероятно ще даде значително отражение върху глобалните вериги за доставка", прогнозира анализаторът.

Икономическият растеж на Китай през първото тримесечие е под годишната цел на управляващата комунистическа партия от 5,5 процента. Според специалисти ще бъде трудно той да бъде постигнат без големи правителствени стимули.