Китай ще намали наполовина митата върху някои продукти от САЩ, чийто внос годишно възлиза на 75 милиарда долара, съобщи днес правителството.

Мярката, която влиза в сила от 13:01 часа местно време (7 часа сутринта българско) на 14 февруари, се отнася за наказателни мита върху 1600 продукта, въведени на 1 септември миналата година. Митата за някои от тях ще бъдат намалени на 5 процента, ако преди това са били 10 процента, а за останалите те ще паднат от 5 на 2,5 процента.

Това става месец след сключването на примирие в търговската война между двете най-големи икономики в света.

Китай изрази надежда заедно със САЩ да могат да спазват търговското споразумение, за което се договориха, и да го изпълняват добре, за да увеличат доверието на пазарите, да дадат тласък на развитието на двустранната търговия и да подпомогнат световния икономически растеж, отбеляза министерството на търговията.

На 15 януари тази година във Вашингтон президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският вицепремиер Лю Хъ подписаха очаквано с много надежди споразумение, станало синоним на примирието в търговската война, която двете страни водят от 2018 година. Пекин обеща да купи през следващите две години допълнителни стоки и услуги от САЩ за 200 милиарда долара спрямо равнището им от 2017 година, както и да не принуждава повече американските компании да предоставят ноу-хау в Китай.

На 5 февруари министерството на търговията на САЩ съобщи, че търговският дефицит на САЩ през миналата година е намалял за първи път през последните шест години.

Търговският дефицит на САЩ миналата година е спаднал с 1,7 на сто до 617 милиарда долара. През 2018-а показателят бе на равнище 628 милиарда долара и отбеляза максимална стойност за последното десетилетие.

Понижението, отбелязва търговското министерство, е в резултат на въведените от САЩ мита върху китайски внос, които са свили потока на доставяните от Китай стоки.

През миналата година импортът на САЩ е намалял почти с 18 на сто до 345,5 милиарда долара, след като през 2018 година нарасна до рекордните 419,5 милиарда долара.