Имах възможност да видя как хората отиват на работа ежедневно. Като на война е - всеки ден отиват, а не знаят дали ще се върнат живи, защото пътят не е безопасен. Очаквам утре решението на Народното събрание. Почти на 100% съм убеден, че ще бъде положително и ще решим проблема на всички пътуващи през прохода "Витиня". Това заяви вицепремиерът Гроздан Караджов, който посети пътния участък, където по-рано днес имаше протестиращи шофьори на ТИР-ове, недоволни от пътните условия и големите дупки.

"Имах възможността да видя докъде сме се докарали като държава и това е заради десетилетия бездействие. Не мога да си обясня поради каква причина пътища, които се използват за тежък трафик, са в това състояние. Абсолютно непроходими и непригодни за тежкия трафик. Първото задание, с което ще се заеми АПИ, ще бъде сериозен ремонт на участъка. Срам и позор е това", добави той.

Протестиращите шофьори на камиони от своя страна допълниха, че очакват решение за пътя още утре.

"Получихме обещанието, че ще бъдат взети мерки и поне в едната посока ще бъде пренасочен трафикът. За разлика от всички останали министри, за първи път някой се качи на камиона с нас и ни обърна внимание. Подкрепяме ви, но искаме резултати. Без резултати всички ще сме пред парламента с камионите", каза един от протестиращите шофьори.

Министър Караджов информира сутринта каква е ситуацията с АПИ и поиска съдействие от парламента за намиране на решение на проблемите.

"Причината е, че текат нови процедури по избор на нови изпълнители след прекратяването на наследените от предишното правителство", обясни министърът в пленарната зала.

"АПИ не може да възлага каквито и да е дейности по ремонти на републиканската пътна мрежа, нито по подмяна на мантинели, защото ако нейните ръководители направят нови възлагания, те ще са изправени пред дилемата дали да спазят закона, или да го нарушат с последици", обясни Караджов и се обърна към Народното събрание с предложение да разреши на АПИ да продължи да поддържа и да ремонтира републиканската пътна мрежа по действащите договори до избор на нови изпълнители по новите открити конкурсни процедури.