Няколко ключови послания предаде на публиката вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на блиц контрол в парламента - антиинфлационни мерки, растеж на икономиката, засилен контрол върху търговията с горива.

Най-важното се оказа потвърждението, че бизнес единиците и най-уязвимите физически лица ще бъдат подкрепени с икономически мерки, които да притъпят влиянието на високата инфлация. Планът на кабинета на стойност 1,5 млрд. - 2 млрд. лева ще е съгласуван и готов до няколко дни, като окончателният му вариант ще бъде представен следващата седмица. 

Пакетът с мерки ще действа до края на годината. А откога ще задейства - отговор даде от конгреса на КНСБ друг министър, социалният Георги Гьоков: в коалицията се обсъжда "изключително голям пакет от антикризисни мерки", които ще влязат в сила от 1 юли с актуализацията на бюджета.

Василев отказа да коментира мерки по същество (и Гьоков също), докато работата по тях не приключи. Разкри само, което не е изненада, че сред мерките ще има такива, свързани с цените на тока и с целеви помощи за пострадалите от кризата. До края на седмицата ще приключат обсъжданията с партийните ръководства, след което мерките ще бъдат обявени. Някои от тях ще изискват законодателна промяна, отбеляза вицепремиерът.

"Около милиард и половина до два милиарда (ще е стойността на мерките - б.р.). Тези средства в момента имат най-разнообразни източници, от които ще ги вземем, но като се финализира пакетът, ще се финализират и източниците."

Василев смята, че помощта ще даде време на бизнеса да се адаптира към новата ситуация: "войната, която започна през февруари, промени бизнес средата в целия свят. Започна покачване на лихвените проценти в САЩ, очаква се това да стане в Европа. Трайно се променя цената на енергоизточниците, има несигурност на пазарите на метали и на зърно, както и в логистичните пътища за доставки. Вече се вдигнаха застраховките за влизане на корабите в Черно море". Вицепремиерът бе категоричен, че "връщане на цените на енергоизточниците към нивата от 2018 - 2019 година няма да има", както и на минералните торове, което пък оскъпява храните.

През уикенда в телевизионно предаване Василев прогнозира, че конфликтът в Украйна ще продължи поне четири-пет години, което ни поставя в условията военна икономика за такъв период.

Правейки такива заключения, Василев обаче отправи и друго по-успокоително послание - в очакване на  експресните данни от Националния статистически институт след няколко дни: завършващият процес на възстановяване след ковид пандемията води до ръст на икономиката.

Не затворихме икономиката при доста тежка ковид вълна през първото тримесечие, което направи нашите фирми надеждни партньори, изпълнили си договорите, каза финансовият министър. Заедно с това той отбеляза конкурентоспособността на нашите фирми в световен мащаб, работили при цени на енергията на нивата от септември-октомври 2021 година, "докато в света цените скочиха". Затова виждаме ръст в износа, в индустрията и в услугите, коментира Василев. 

Акцизите, митата и ДДС се събират, има повече приходи във Военнопромишления комплекс, отколкото сме очаквали, подчерта вицепремиерът.

Междувременно Европейската банка за възстановяване и развитие сви в новия си майски доклад прогнозата за страната ни. ЕБВР вече очаква БВП на България да се повиши през настоящата година с едва 2,5% при прогноза от март за икономически растеж с 2,8%, и след като през ноември 2021 г. (преди войната в Украйна) банката прогнозира нарастване на българския БВП с 4,4%.  

По горещата тема за горивата Василев обяви, че съвместни екипи на НАП и на Агенция "Митници" следят складовете за горива.

Следим разликата между цените на едро и на дребно, и при някои бензиностанции се виждат сериозни отклонения, каза финансовият министър и обърна внимание на това, че в негова (на НАП и "Митници") компетентност е контрол над търговията на едро. За диспропорции в търговията на дребно "вече няколко пъти сме сезирали Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)..., като контролът зависи от тях, каза министърът.

И добави, че цената на едро на горивата у нас на едро е по-ниска, защото купуваме нефт от Русия, който е по-евтин.