Международният валутен фонд (МВФ) преразгледа низходящо прогнозата си за темпа на нарастване на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) на България за 2022 година и я повиши леко за 2023 година. Това сочи най-новият доклад на Фонда "Световни икономически перспективи", публикуван във вторник, 19 април, в рамките на провеждащите се пролетни срещи на МВФ и Световната банка, предаде БТА.

След спад от 4,2 процента през 2020 година, се очаква българската икономика да нарасне с 3,2 процента тази година и с 4,5 процента през идната година. В оценката си от есенните срещи, оповестена на 12 октомври миналата година, МВФ залагаше на растеж от 4,5 процента през 2021 година и 4,4 процента през 2022 година за България.

Но новата прогноза не е изненада - преди дни в заключителния си доклад мисията на МВФ в България обяви прогнозата си за растеж на икономиката от около 3 на сто за 2022 г. Рисковете биха могли да влошат перспективите, поради по-силни странични ефекти от войната в Украйна, повторно засилване на заболяемостта от COVID, продължителни прекъсвания на веригите за доставки и по-бързо от очакваното затягане на глобалните финансови условия, обяви мисията на Фонда.

Тогава експертите на МВФ не конкретизираха прогнозата си за инфлацията, освен, че ще е двуцифрема. 

От доклада става ясно, че в момента МВФ прогнозира за страната ни инфлация до 11 процента за 2022 година след 2,8 процента за 2021 година, както и рязко забавяне на темпа на нарастване на потребителските цени до 3,3 процента през 2023 година.

За март 2022 г. годишната инфлация е 12 на сто, отчете по-рано във вторник НСИ. 

Безработицата в България ще се понижи до 4,9 процента тази година и до 4,6 процента догодина след равнище от 5,3 процента за миналата година, сочат още новите икономически перспективи на МВФ.