Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев каза по БНТ, че конфликтът в Украйна ще продължи поне четири-пет години, което означава военна икономика. Въпреки това, според Василев, няма да има драматично обедняване. 

Какво ни очаква, според вицепремиера

Цените на енергоизточниците със сигурност ще бъдат по-високи в целия свят. Цените на храните със сигурност ще се качат, тъй като и Украйна, и Русия са огромни производители на жито, зърнени култури и износители на световния пазар. Логистиката, особено черноморската логистика, ще стане много по-скъпа, тъй като се водят военни действия в съседство, коментира Василев.

За петролното ембарго: ще получим ли отсрочка

Най-вероятно ЕС няма да се постигне съгласие по новия пакет от санкции срещу Русия през този уикенд. България, Словакия, Унгария, Чехия и други страни имат притеснения по отношение на ембаргото на руския петрол, каза Асен Василев.

Както се и очакваше, посланиците на 27-те страни членки на ЕС не постигнаха в неделя, 8 май, съгласие по шестия пакет санкции срещу Русия. Предстоят нови обсъждания, но не се уточнява кога ще се проведат те.

От самото начало позицията на България по отношение на петролното ембарго е ясна - ако има дерогация за част от страните, ние искаме да сме включени. Ако не, няма да подкрепим санкциите, категоричен е вицепремиерът.

Председателят на енергийната комисия в парламента Радослав Рибарски каза, че България иска две години гратисен период. Според предвиденто в пакета санкции, ембаргото започва да действа след шест месеца - за петрола, и от 2023 г. за нефтопродуктите.

"Едната причина е, че имаме голямо количество петрол, който идва от Русия, другата е, че има да се довършат допълнителни инсталации в "Лукойл Нефтохим", а и както знаете, в момента цената на руския петрол е доста по-ниска от Брент", мотивира искането Асен Василев.

Технологично "Лукойл" може веднага да започне да работи с различен от руския петрол, но това крие рискове от обгазяване и проблеми за околната среда, добави той.

Откъде (ще) взимаме газ

В момента взимаме газ от Южния газов коридор. "Булгаргаз" имат договорени танкери до края на юли - оттам влиза общата покупка на ЕС от САЩ - двете страни договориха доставка на 50 млрд. куб. метра американски втечнен газ, каза Василев.

Вицепремиерът заяви, че преговорите за доставки на природен газ се водят от "Булгаргаз", а не от частни фирми.

"Текат много сериозни преговори и с азерската страна, за да подсигурим пълните количества да тръгнат от този месец. Срещаме много добро разбиране от страна на Азербайджан, така че аз лично съм оптимист, че това може и да стане."

Работи се да имаме достъп и до терминалите за втечнен газ в Турция, откъдето можем да получим около 17 млрд. кубически метра гориво, отбеляза Василев. Той изтъкна, че България вече не може да разчита на "Газпром", защото те са се показали като абсолютно нелоялен партньор и ненадежден контрагент.

Страната ни гледа собствения си интерес, а не този на Русия и всичко друго е изключително тежка манипулация, подчерта вицепремиерът.

За военната помощ

"Парламентът ни позволи всичко, което е поискала Украйна като помощ, да ѝ бъде дадено. България си гледа интереса, който включва Украйна да излезе като победител в този конфликт и правим всичко възможно, за да може тя да спечели", заяви вицепремиерът. Той изрази убеденост, че Украйна ще излезе като победител във войната.