Правителството продължава да обсъжда пакет от мерки за справяне с високите цени на храните, горивата и консумативите. Мерките са разделени в няколко групи и предвиждат увеличение на доходите, както и намаление на цените.

Ще падне ли ДДС?

Четиримата коалиционни партньори са предложили свои мерки за справяне с високите цени, породени от инфлацията. Сред мерките, които засега срещат сериозна подкрепа, е намаление на ДДС на хляба - плодовете и зеленчуците. Мярката е спорна дотолкова, че не гарантира намаление на крайната цена на продуктите за битовите потребители, а само облекчение за производителите.

Втората група мерки е свързана с увеличение на доходите в бюджетната сфера и на пенсиите. Все още обаче коалиционните партньори не могат да се разберат за увеличението на минималната работна заплата от юли.

Синдикатите например са категорични в искането си за второ увеличение на МРЗ от юли.

"Очаквам от министерството на финансите да ни даде в скоро време и предложения във връзка с ДДС на хляба, а и за плодовете и зеленчуците", каза премиерът Кирил Петков, цитиран от БНТ.

Финансовият министър Асен Василев вече заяви, че против различните ставки на ДДС, аргументирайки се с това, че те не водят до намаляване на цените, каквато е целта. Но сметки все пак ще бъдат направени.

"В Министерството на финансите се разработват различни варианти в момента, включително и за намаляване на ДДС. Необходимо е финансово да се види колко по-малко приходи ще влязат от това и как те могат да бъдат компенсирани от други приходи. Ние даваме решение този друг приход да дойде от облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества", каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, цитирана от БТА.

"Мисля, че имаме напредък в коалицията, имаме поне начало на съгласие, да направим в мерки в няколко посоки", отбеляза Нинова.

Вицепремиерът обобщи следните данъчни мерки: "Намаляване на ДДС на някои храни, което е много отдавнашна битка на БСП, на хляб, плодове и зеленчуци, включително и нулева ставка се обсъжда. Намаляване на акциз и ДДС на горива, ток, парно и вода - това са стоките, на които КЕВР определя цените и това гарантира, че те ще бъдат по-ниски. Както и облагане на свръхпечалбите, натрупани в енергийните дружества - това обхваща и държавните, и частните. Защото решението да се вземе дивидент само от държавните енергийни дружества поставя държавния и частния сектор в неравнопоставено положение, а по Конституция те са."

Нинова изтъкна, че не е справедливо да се вземат всички пари от държавните и да се оставят в частните дружества.

Вицепремиерът каза, че се обсъжда помощта за фирмите от 300 лева за мегаватчас да се запази и от 1 май, защото тя изтича в края на април. Това ще бъде добра мярка за бизнеса, каза Корнелия Нинова по време на блиц контрола в ресорната парламентарна комисия.

Предлагаме няколко варианта за преизчисляване на пенсиите, все още спорим по ръста на минималната заплата, допълни Нинова. Тя беше категорична, че от 1 юли страната трябва да има актуализиран бюджет.

Какви са главните разногласия

Корнелия Нинова разкри, че между партньорите има различия по две теми - таван на цените и необлагаем минимум при подоходния данък. Тя се обърна към всички, които критикуват първата мярка, с въпроса: "Как е възможно и не изчезват стоки в Испания, Румъния, Гърция и Унгария? Това се прилага от месеци и няма сътресение, просто се помага на хората с таван на цените."

За възможни дефицити при поставяне на ценови таван изрази опасения другият вицепремиер Асен Василев.

Лидерът на БСП обясни, че внесеното от тях предложение за въвеждане на необлагаем минимум ще помогне на най-бедните хора, на най-слабите и на работещите бедни.

Асен Василев е против въвеждането на необлагаем минимум - като цяло Продължаваме Промяната държи данъчната система да се запази до края на годината.

Евентуалното намаляване на акцизите на горивата също може да се окаже проблемно, смятат от бранша - причината е, че те са най-ниски в ЕС.

"Отново тук дори ситуацията е още по-тежка, тъй като България е на разрешените нива на акцизи и в директивата, която го налага, няма процедура, която да дава възможност това да бъде поискано от една държава членка", каза Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

Окончателните мерки за справяне с високата инфлация се очаква да бъдат готови до две седмици. Изпълнението им обаче може да отнеме доста повече време заради нуждата от законодателни промени.