Израелците рязко ограничиха разходите, пътуванията и инвестициите си в края на миналата година, тъй като военната офанзива на Израел срещу палестинската групировка "Хамас" в Газа нанесе тежък удар върху икономиката на страната, според първоначални данни, публикувани днес и цитирани от Ройтерс и БТА.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Израел, който се оценява на приблизително 500 милиарда долара, се е свил с цели 19,4 на сто на годишна база през четвъртото тримесечие на 2023 г., съобщи Централното статистическо бюро на страната.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, предвиждаха израелската икономика да се свие с близо два пъти по-малък темп.

Все пак икономиката на страната е нараснала с 2 на сто през 2023 г. спрямо 2022 г, когато също на годишна основа нарасна с 6,5 на сто.

"Свиването на икономиката през четвъртото тримесечие беше пряко повлияно от избухването на войната с "Хамас" на 7 октомври 2023 г.", отбеляза израелската статистика.

Преди атаката на "Хамас" срещу Южен Израел на посочената дата икономиката на Израел беше напът да постигне растеж от около 3,5 на сто през 2023 година.

В зависимост от продължителността на войната в Газа и от това, дали тя ще се разпространи и на други фронтове, се очаква икономиката на Израел да нарасне с 2 на сто през 2024 г.

Израелската централна банка очаква рязко икономическо възстановяване през 2025 г., предвид очакванията, че икономиката на Израел е като цяло стабилна, движена от сектора на високите технологии.

Същевременно инфлацията в Израел спадна до най-ниското си ниво от над две години - до 2,6 на сто през януари.

През четвъртото тримесечие икономиката на страната беше повлияна от спад с 26,9 на сто в потребителските разходи. Износът е намалял с 18,3 на сто, а инвестициите в дълготрайни активи се сринаха с 67,8 на сто, най-вече в жилищното строителство.

Правителствените разходи, главно за военни разходи и компенсиране на засегнатите предприятия и домакинства, обаче са скочили с 88,1 на сто.