Норвегия се е съгласила да помогне за улесняването на трансфера на замразени данъчни приходи, предназначени за Палестинската автономия, които са събрани от Израел, съобщи в неделя норвежкото правителство, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Според преходното мирно споразумение, постигнато през 90-те години на миналия век, министерството на финансите на Израел събира данъци за сметка на палестинците и прави месечни парични трансфери в полза на Палестинската автономия. След нападението на "Хамас" на 7 октомври обаче избухна спор за тези плащания.

Временното решение би създало възможност плащанията да бъдат възобновени, което ще предотврати финансов срив на Палестинската автономия и ще ѝ позволи да плаща заплати и да осигурява основни услуги като образование и здравеопазване, съобщи Осло.

"Това е от решаващо значение за насърчаване на стабилността в региона и за легитимността на Палестинската автономия сред нейните граждани", каза норвежкият премиер Юнас Гар Стьоре.

Според решението, договорено с израелски и палестински официални представители, Норвегия ще действа като посредник за съхранение на приходите, задържани от Израел от 7 октомври. Частта от приходите, която ще бъде държана от Норвегия, съответства на дела, който по израелски оценки се пада на Газа, каза говорител на норвежкото външно министерство.

Някои западни страни, включително САЩ, искат Палестинската автономия да има роля в управлението на ивицата Газа, когато войната приключи.

На 2 ноември Израел заяви, че ще пристъпи към трансфер към Палестинската автономия на Западния бряг, но ще задържи фондовете, предназначени за ивицата Газа, управлявана от "Хамас", където обаче Палестинската автономия помага за покриването на заплати в публичния сектор, както и за здравеопазване и програми за социално подпомагане.

На 6 ноември от своя страна Палестинската автономия обяви, че иска парите в пълен размер и че няма да приеме условия, които я възпрепятстват да изплаща възнагражденията на персонала си. Според оценките около 30 процента от бюджета ѝ отиват за ивицата Газа.

На 21 януари израелски представители съобщиха, че правителството на Израел е одобрило план замразените данъчни приходи, предназначени за ивицата Газа, да бъдат държани от Норвегия, вместо да бъдат преведени на Палестинската автономия.