Израелското правителство обяви днес, че ще привлече 65 000 чуждестранни строителни работници от Индия, Шри Ланка и Узбекистан, за да бъде възобновено строителството на множество обекти, прекратено на 7 октомври, когато работещите на тях палестински строители бяха изпратени у дома в резултат на нападението срещу Израел от движението "Хамас", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Около 72 000 палестински строители работеха на строителни обекти в Израел преди нападението, но правителството ги уволни и не ги допусна обратно в Израел от съображения за сигурност.

В страната остават още около 20 000 чуждестранни работници, но почти половината строителни обекти са затворени поради недостига на работна ръка.

Говорител на израелското министерство на строителството и жилищната политика заяви, че нови групи чуждестранни работници се очаква да пристигнат в Израел още през следващите седмици, тъй като правителството се стреми да избегне прекъсвания в предлагането, което би създало риск от ново покачване на цените на недвижимите имоти, тъй като лихвените проценти в страната започват да падат.