"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместна научноизследователска лаборатория. Това съобщават от Министерството на икономиката и индустрията.

На официална церемония, в присъствието на министъра на икономиката и индустрията Петко Николов и посланика на Япония у нас Н.Пр. Хисаши Мичигами, беше подписан договор за създаването на лаборатория на световно ниво у нас.

Целта на лабораторията ще бъде допълнителното изследване на полезните съставки на българската закваска и да се търсят нови научни доказателства за здравословните свойства на българското кисело мляко.

Изпълнителният директор на българската държавна млекопреработвателна компания "Ел Би Булгарикум" Живко Живков и управляващият изпълнителен директор по научна и развойна дейност и член на борда на японската корпорация "Мейджи" Шигеру Танигучи подписаха 10-годишен договор за стратегическо партньорство и създаване на първата съвместна научноизследователска лаборатория в областта на млечнокиселите бактерии.

Споразумението предвижда в новия научен център, който ще се намира в София, да се провеждат съвместни изследвания и развойна дейност от научноизследователски екипи на двете държави.

Основен фокус на изследванията ще бъдат бактериалните видове Lactobacilus bulgaricus и Streptococcus thermophilius, които са от български произход, изолирани са на територията на България и са изключителна нейна собственост.

В новия научен център ще се осигури работа с най-модерни високотехнологични съоръжения и най-съвременни методи за откриване на нови здравни ползи от употребата на българското кисело мляко като продукт, който е национално богатство.

"Днес е важен ден за двустранните българо-японски отношения. Създаваме нещо, което ще остане в историята", заяви министър Николов. "Очакваме съвместният научен център на "Ел Би Булгарикум" и "Мейджи" да се превърне в основа за създаване на изключително ценни иновации за човешкото здраве", добави още икономическият министър. Той подчерта, че с подписания договор ще се надгради постигнатото дотук ползотворно сътрудничество между компаниите и ще продължи и занапред.

"Това е значима стъпка напред не само за нашата компания, но и за българската млечна индустрия, която ще продължи да се утвърждава на международните пазари. Благодаря на нашите партньори от "Мейджи" за конструктивния диалог - заедно гледаме в една посока, посветени на мисията да популяризираме българското кисело мляко по света", отбеляза изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" Живко Живков.

Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

От своя страна, изпълнителният директор по научна и развойна дейност и член на борда на японската корпорация "Мейджи" Шигеру Танигучи посочи, че у нас ще бъдат изпратени най-добрите японски изследователи.

"Ел Би Булгарикум" и Мейджи имат установени над 50-годишни традиции и партньорство. Благодарение на тях в Япония от десетилетия се произвежда кисело мляко с българска закваска, направено по лиценз на националната ни млекопреработвателна компания. Подписването на договора за съвместната научноизследователска лаборатория се приема от двете страни за потвърждение и продължение на досегашното успешното партньорство.

На официалната церемония в Министерството на икономиката и индустрията присъстваха още зам.-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински, представители на ДКК и на японската корпорация.