Израелският министър на финансите Безалел Смотрич обяви, че бюджетът на страната за 2023-24 г. "вече не е адекватен" заради войната в Газа и ще бъде променен, предаде Ройтерс.

Според Смотрич дневните разходи на Израел за войната възлизат на 1 милиард шекела (246 милиона долара), без да се вземат предвид непреките щети, свързани със забавянето на икономическата активност и парализата на бизнеса заради мобилизирането на стотици хиляди резервисти и ежедневния обстрел.

Същевременно той изтъкна, че намаляването на кредитния рейтинг на страната от "Стандарт енд Пуърс" от "стабилен" на "негативен" няма да се отрази съществено. Министърът все пак заяви, че то трябва да се вземе под внимание и допълни, че не очаква страната да натрупа голям дефицит заради войната.

Той похвали управителя на Израелската централна банка (Bank of Israel) Амир Ярон, който трябваше да напусне поста, но удължи мандата си заради кризата, "докато е необходимо".

Преди около десет дни централната банка обяви план за намеса на валутния пазар, за да се опита да намали нестабилността на шекела, като се предвижда продажбата на до 30 милиарда долара в чуждестранна валута.

Целта е да се "осигури необходимата ликвидност за продължаващото правилно функциониране на пазарите", обясниха от банката.

"Няма съмнение, че тази война ще има фискални последици, които ще зависят от нейната интензивност и продължителност", каза на 15 октомври Амир Ярон. "Въпреки това, с подходящите бюджетни корекции, които според мен са управляеми, не би трябвало да има големи промени като цяло финансовото ни положение", добави гуверньорът на централната банка.

Той отбеляза, че Израел е влязъл в тази война с много стабилна фискална позиция - съотношение на дълга към БВП от малко под 60% и бюджетен дефицит от около 1,5% от БВП, като прогнозите за 2024 г. са подобни. "Опитът от миналото показва устойчивостта на публичните финанси на Израел при военни конфликти", каза Ярон.