Износът на френски вина за САЩ на практика е намалял наполовина през ноември след влизането в сила в средата на октомври на митата от 25 на сто, наложени от администрацията на президента Доналд Тръмп. Това съобщи днес френският държавен секретар по външната търговия Жан-Батист Льомоан, цитиран от АФП.

Износът на вино през ноември за САЩ се е свил с 44 на сто спрямо октомври, уточни Льомоан при представяне на данни за външната търговия за 2019-а. Той уточни, че все още не разполага с цифри за цялата минала година.

Льомоан призова цифрите за ноември да се тълкуват предпазливо. През октомври вероятно е имало сериозно запасяване заради очакваните мита, допълни той и припомни, че те влязоха в сила на 16 октомври.

При все това френският държавен секретар призна, че налагането на тези мита при уреждането на спора между Вашингтон и Брюксел по субсидиите за Еърбъс (Airbus) и Боинг (Boeing), е удар за отрасъла и припомни мерките, взети от правителството, за да могат производителите да се справят със създалото се положение.

Удвоихме бюджета на агенция за подпомагане на производството на хранителни продукти Сопекса (Sopexa) и помолихме правителствената агенция Бизнес Франс да активизира дейността си в определени райони в подкрепа на лозарството и винопроизводството, и най-вече в Япония, подчерта Льомоан.