От Института за пазарна икономика (ИПИ) смятат, че липсата на редовно правителство, както и на приет бюджет, създава редица рискове в и без това динамичната глобална ситуация. Резултатът от тези развития е отказ от промяна в неефективни и раздути разходни политики, както и невъзможност за средносрочно планиране и капиталово бюджетиране. Всичко това може да повиши сериозно дефицита на България, според ИПИ.

Проблемът тази година е какво ще се случи с правителството, каза икономистът Петя Георгиева по време на представяне на (Без)Алтернативен бюджет за 2023 г. от страна на Института, предаде БТА. По думите й това означава, че няма кой да носи отговорност за провежданата фискалната политика на България. Освен това в момента не е лесно да се предвиди брутният вътрешен продукт (БВП), защото макроикономическата ситуация е много трудна. От страната на разходите пък липсват реални оценки. Тъй като не се знае точно колко ще бъде БВП, означава, че дефицитът може да стане доста голям. Според нея дори и в подобна ситуация, страната ни трябва да се придържа към някаква сигурност. България спазва единствено правилото дългът, който се поема, да не надвишава 60 процента от БВП.

Главният икономист в ИПИ Лъчезар Богданов отбеляза, че в момента страната ни трябва да се върне към някои разбираеми и ясни "котви". Той изтъкна, че със здрав разум трябва да се излезе от тази ситуация. Икономистът добави, че наистина трябва да се помогне на най-бедните. Въпросът е как да се помогне, без да се "срути" бюджетът.

Основателят на ИПИ Красен Станчев не е сигурен, че всичко, което се предлага в парламента, ще бъде одобрено. Той смята, че много неща, които ще бъдат приети, ще бъдат доста по-лоши, отколкото се очаква в момента. Според него в момента непрекъснато се увеличават разходите, защото политиката е ирационална. Това обаче няма как да овладее инфлацията. Станчев счита, че влияние има предизборната ситуация. "Всички партии обещават да компенсират всички за всичко", каза той и допълни, че това няма как да се осъществи.

Старши икономистът в Институт "Отворено общество" Георги Ангелов критикува програмата за компенсиране на небитовите потребители за високите цени на електроенергия, защото абсолютно всички получават помощи. "На най-печелившата компания ние им даваме социална помощ", изтъкна той. Според него тази програма може да работи, но само за тези, които имат нужда. Само от ограничаването й може да се спестят много милиарди. Ангелов изтъкна, че трябва да се подобри събираемостта, но и разходната част.

Бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов намира, че решенията, които се приемат от различните комисии в парламента, приличат на наказателни процедури срещу служебното правителство. Според него за тази година, с всичките допускания, приблизително превишението на бюджетното салдо трябва да е към процент, процент и половина.

Дацов очаква правителството да успее да завърши годината с под 3 процента дефицит - 2,7-2,8 процента. За следващата година изчисленията показват, че приблизително около 1 процент трябва да бъде отрицателният фискален импулс.

В момента трябва да се "издърпат" стимулите. Това каза на свой тред служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Той уточни, че няма предвид в тази ситуация да се стигне до балансиран бюджет, защото все още има "място" за дефицити, но те трябва да се "пазят" за компенсирането, което идва от страна на огромния натиск върху разходите за живот.

Служебният вицепремиер добави, че трябва да има компенсиране за някои домакинства и по-уязвимите потребители, както и за фирмите. Той обаче изтъкна, че всички мерки трябва да бъдат "таргетирани", да не бъдат "на калпак", но и да дойдат навреме. Пеканов е мнение, че някои от мерките през пролетта малко са се забавили, което е довело до покачване на цените от страна на някои фирми.

"Ние много добре знаем, че след покачването не може да разчитаме на издърпване на цените надолу, след като вече са се повишили." Според Пеканов лекото закъсняване е довело до това да се "подхрани" инфлацията. Освен това мерките трябва да бъдат временни.

Служебният вицепремиер изтъкна, че правителство има, но то има много специфичен характер. Затова е било предложението за удължителен бюджет. Според Пеканов това е правилното решение, защото целта е да не се залагат прекалено големи разходи. За съжаление обаче се виждат други "вратички" в парламента, които допускат да се повишат разходите.

Мартин Димитров от "Демократична България" - председател на комисията по икономическа политика в НС, предупреди, че разходите в бюджета може прекалено много да се повишават. Депутатът обаче каза, че повишените разходи може да бъдат с цената на по-високи данъци. В момента няма обобщение на всички разходи, ако те се случат, добави Димитров.