Няма как Планът за възстановяване и устойчивост да бъде променен за няколко седмици от служебния кабинет, каза вицепремиерът по европейските фондове Атанас Пеканов по време на блицконтрола в парламента. Той напомни, че Планът беше приет на 4 май от предишния кабинет с премиер Кирил Петков, а служебното правителство е започнало изпълнението му. Преговорите се проведоха от юли 2020 до май 2022.

Към момента няма механизъм да се случат резки промени за няколко седмици, защото това предполага първо дълги преговори със службите на ЕК, след това с дирекциите и едва после може да се пристъпи към това. "Няма как да правим промени в Плана за няколко седмици", обясни Пеканов в отговор на въпроси, зададени от ГЕРБ и "Възраждане" относно промени в него по отношение на замяна на едни инвестиционни проекти с други.

По повод искането на "Възраждане" да се премахнат текстовете в Плана, които предвиждат да се съкратят до 40% въглищните мощности, той уточни, че в момента регламентите се дискутират на европейско ниво, а през следващата седмица се очаква да стане ясно решението. Пеканов обясни защо не е отишъл на срещата с миньорите в Раднево - заради липса на нова информация, която да им предостави. Той каза още, че ако сега пристъпим към премахване на текстовете, които ги засягат, то ще спрем изпълнението на всички действия по Плана, в това число и плащанията. Споделям загрижеността им, това е текущата ситуация, каза вицепремиерът.

В отговор на ГЕРБ той посочи, че в момента е в ход процедурата по второто плащане. Невнасянето на всичките 22 законопроекта, свързани с Плана за възстановяване, в които са заложени реформи, не пречи на процеса.

"Апелирам към вас всички закони, които се отнасят до Плана за възстановяване и устойчивост, да бъдат разгледани от парламента. Не мога да кажа колко бързо ще бъдат приети, но ако някои от тях се забавят, ще се наложи някои от инвестиционните проекти да започнат преди тези законодателни промени да бъдат приети. 

Всички законопроекти по втория транш, с изключение на тези, свързани за енергетиката, са готови и предстои да извървят техния нормативен път през обществени обсъждания и приемане от МС. Пет от законопроектите са внесени в парламента.

"Сега се намираме в ключовия момент на изпълнение, когато трябва да бъдат финализирани процесите и трябва да наваксаме евентуални изоставания, заяви Атанас Пеканов.

В отговор на ДПС вицепремиерът по управление на европейските средства съобщи, че предстои ресурс от 14 млрд. лева да се влее в българската икономика през новия програмен период.

Страната ни се намира в началото на изпълнението на оперативните програми, но през последните два месеца служебният кабинет е направил важни стъпки в тази посока и вече са одобрени седем от тях.

Към този ресурс ще се включат и 2,5 млрд. лева национално съфинансиране, стана известно от думите на вицепремиера, отговарящ за европейските средства.

По редица от тези европейски програми вече започват процедурите. Шест от тях вече са отворени, уточни още Пеканов. Той обяви, че програмата за наука и иновации предстои да бъде одобрена "до седмици" от Европейската комисия и посочи, че други европейски държави също се движат с темпове, подобни на тези на страната ни.