Задават се тежки времена, аз обаче съм оптимист за България. Това коментира в предаването "120 минути" на bTV служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

По думите му, в момента борбата на правителството е бързо и рязко да се свали инфлацията надолу заради влизането на България в еврозоната.

Министърът посочи, че е оптимист, защото има голям интерес за инвестиции в България. "В момента Западна Европа има по-сериозни проблеми от нас, защото ние успяхме да осигурим достатъчно газ, имаме достатъчно електричество. Ако с горивата въпросът се реши по добър начин и успяваме да облагаме и свръхпечалбите, смятам, че и горивата ще вървят надолу. Тоест, основните неща, които доведоха тази инфлация - именно цените на енергоизточниците, вече са под контрол в България", добави Никола Стоянов.

Той припомни, че мярката за компенсиране с 25 ст. на литър гориво ще остане в сила до края на годината.

От 1 януари уговорката с "Лукойл" е, че България ще стане център на икономическата им дейност, те ще плащат данъци тук. Още тази година ще внесат 100 милиона, другата година свръхпечалбата им ще се облага с 33%, заяви министърът на икономиката.

Стоянов добави, че България не може да продава руски петрол на трети страни.

"Това е категорично, но страната ни има право да продава на трети страни продукти, получени при преработката на руски суров петрол на територията на България", каза още той.

Икономическият министър коментира и това дали България е готова да национализира рафинерията в Бургас.

"Ние сме готови за всякакви хипотези, но проблемът с национализацията няма да реши проблемът с логистиката. Много е трудно да бъде снабдявана рафинерията ни с друг петрол различен от руския. Причината е, че тя се снабдява от Черно море. Притеснява ме, че ако се затвори рафинерията ще има показване на цените на горивата, защото ще трябва да ги снабдяваме отнякъде", каза Стоянов.