Икономиката на Китай е нараснала над прогнозите на анализаторите през третото тримесечие на годината, сочат данните на китайската статистика, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Брутният вътрешен продукт на азиатската страна се е увеличил с 4,9 на сто на годишна база през трите месеца до края на септември, съобщи Националното статистическо бюро в Пекин.

Анкетирани от Ройтерс анализатори прогнозираха, че китайският БВП ще нарасне с 4,4 на сто през периода юли-септември.

През второто тримесечие (април-юни) на 2023 г. икономиката на Китай обаче се е увеличила с 6,3 на сто.

Данните за китайския БВП през третото тримесечие са индикатор, че вероятно ще бъде постигната целта на управляващите в Пекин за годишен ръст от около 5 на сто на икономиката на Китай през 2023 г., посочват анализатори.

"Изглежда, че средствата, които китайските власти отпускат, за да подкрепят развитието на икономиката, започват да дават ефект", посочва Мат Симпсън, водещ анализатор в австралийската консултантска и инвестиционна компания "Сити индекс" (City Index).

Сериозните проблеми, пред които е изправен бизнесът с недвижими имоти в Китай, обаче хвърлят сянка върху възстановяването на растежа на икономиката на страната.

Инвестициите в сектора, който формира около една четвърт от икономиката на Китай, са спаднали с 9,1 на сто на годишна база през първите девет месеца на 2023 г., сочат най-новите данни.

Също днес китайската статистика огласи и данни, според които обемът на промишлената продукция във втората по големина икономика в света през септември е нараснал с 4,5 на сто на годишна база, както и през август, над прогнозите за ръст от 4,3 на сто.

Продажбите на дребно в Китай през миналия месец са се увеличили с 5,5 на сто спрямо септември 2022 г. при ръст от 4,6 на сто през август. Този показател е индикатор за равнището на потреблението в страната.

Анализаторите очакваха обемът на продажбите на дребно да нарасне с 4,9 на сто през септември.

Нивото на безработицата в Китай през миналия месец е достигнало 5 на сто, сочат официалните статистически данни на Пекин.