Министерството на търговията на САЩ днес актуализира и разшири ограниченията върху продажбата на Китай на високотехнологичи компютърни чипове и на технологии за тяхното производство, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Въвеждането на новите експортни ограничения идва, след като преди около година Вашингтон наложи рестрикции, целящи да предотвратят възможностите на Пекин да придобие високотехнологични полупроводници, които може да се използват за военни цели и за създаването на технологии с изкуствен интелект.

"Ограниченията няма да включват голяма част от полупроводниците, (които се използват за производството на електроника - бел.ред.). При възникване на заплахи за националната сигурност или за нарушаване на човешките права обаче, ние ще действаме решително и съгласувано с нашите съюзници", заяви министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо.

С новите ограничения се въвежда изискване да бъдат установени евентуални опити на Китай да придобие чипове с възможна двойна употреба, които могат да бъдат използвани при създаването на военни технологии, дори и да не подлежат на забрана за износ за азиатската страна.

Новите правила предвиждат възможно налагане на експортни ограничения на компании, които са базирани в самоуправляващия се китайски административен район Макао, както и в която и да е друга територия или държава, срещу която е наложено оръжейно ембарго от страна на САЩ. По този начин се цели предотвратяване на реекспорта за Китай на високотехнологични чипове, чийто износ за азиатската страна е забранен от американските власти.

Установява се ограничение за износа на чипове, които надвишават определено ниво на "плътност на производителността". Това е понятие, с което се определя изчислителната мощ на даден полупроводник. Целта на тази мярка е да бъдат осуетени опитите на някои компании да заобиколят ограниченията за износ на модерни чипове за Китай, като използват чиплети. Най-общо казано, това са чипове с по-малка изчислителна мощ, от които може да бъде създадени мощни високотехнологични полупроводници, като тези, чийто износ и преди беше забранен за азиатската страна. Експортът на чиплети на практика заобикаляше забраната за износ на модерни чипове за Китай, според американски представители.

Новите мерки ще блокират възможността на американската корпорация "Енвидиа" (Nvidia) да продава на китайския пазар чипове от моделите "Ей 800" (A800) и "Ейч" 800 (H800), според високопоставен представител на администрацията във Вашингтон, цитиран от Ройтерс.

Актуализираните и разширени ограничения, приети от американското министерство на търговията, предвиждат и нови мерки, чиято цел е да затруднят Китай да произвежда високотехнологичи компютърни чипове в трети страни.

Разширен е и списъкът на производственото оборудване, което попада под ударите на експортните ограничения, тъй като може да бъде използвано за производството на високотехнологични полупроводници.