Руският президент Владимир Путин похвали китайския президент Си Цзинпин за инициативата "Един пояс, едни път" и отправи покана за глобални инвестиции в Северния морски път, който според него може да задълбочи търговията между Изтока и Запада, предаде Ройтерс.

Путин, който е в Пекин за третия форум на внушителната китайска инициатива, благодари на китайския лидер за поканата и заяви, че Русия може да играе ключова роля в съживяването в съвременността на древния Път на коприната - "Новите пътища на коприната", официално известни като "Един пояс, един път".

Путин нарече Си свой "скъп приятел" и похвали инициативата "Един пояс, един път" за това, че обединява света. Руският президент приветства "успехите" на Китай в мащабния инфраструктурен, търговски и финансов проект. "Щастливи сме да видим този голям успех, защото той означава много за много от нас", добави Путин.

"Относно Северния морски път Русия не просто предлага на партньорите си да използват активно неговия транзитен потенциал. Нещо повече - каним заинтересованите страни да участват пряко в неговото развитие", заяви руският държавен глава, цитиран от ТАСС и БТА. "Готови сме да осигурим надеждна ледена навигация, комуникации и доставки", допълни той.

Путин изтъкна, че "още през следващата година навигацията за товарните кораби от ледови клас по цялото протежение на Северния морски път ще стане целогодишна".

Чрез федералния проект "Развитие на Северния морски път" Русия възнамерява да създаде инфраструктура, която осигурява условия за увеличаване на товаропотока по маршрута до 80 млн. тона през 2024 година - от над 32 млн. тона през 2022 г., и до 150 млн. тона до края на десетилението.

Ройтерс изброява придружаващите Путин лица: министърът на външните работи Сергей Лавров, който скоро е планирано да посети Северна Корея, вицепремиерът Александър Новак, който е топ представителят по петрола и газа, и вицепремиерът Дмитрий Чернишенко.

Включени са също говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, икономическият помощник на Кремъл Максим Орешкин, сътрудникът на Кремъл по външната политика Юрий Ушаков, министърът на икономиката Максим Решетников и Игор Моргулов, руският посланик в Китай.

Северният морски път е очертан в зелено, а Северозападният морски път - в червено

Снимка: istock by Getty Images

Сред политиците са също и председателите на "Газпром" и "Роснефт", съответно Алексей Милер и Игор Сечин.

Владимир Путин нарече Си Цзинпин скъп приятел

Снимка: AP/БТА