Хърватският държавен инспекторат е установил 1738 нарушения на закона за въвеждане на еврото като официална валута в Хърватия и задължението за двойно изписване на цените, както и 51 случая на продажби на определени хранителни продукти над максимално допустимите цени на дребно, определени с решение на правителството, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ, цитирана от БТА.

Нарушенията се състоят в неясно изписване на цените и изписване само в евро (при изискване за двойно изписване на цена в хърватски куни и в евро), както и на липса на указване или неправилно указване на фиксирания курс на етикетите и на касовите бележки.

Правилата за указване на цените в евро бяха разписани със закона за въвеждане на еврото като официална валута в Хърватия, който е в сила от 5 септември 2022 година. До този момент държавният инспекторат е извършил 8028 проверки с цел защита на потребителите и работниците, както и правилното информиране на потребителите за цените на продуктите и услугите в куни и в евро.

Установени са и 51 случая на продажба на определени хранителни продукти на дребно на цена, по-висока от максималната позволена, определена с решение на правителството.

Решението за изравнителните мерки за контрол на цените на определени хранителни продукти влезе в сила на 10 септември 2022 година и с него се определя най-високото ниво на цените на определени хранителни продукти на дребно, с цел предотвратяване на негативни последици от промяната на отделни цени в Хърватия.

Хърватия, член на ЕС от 2013 година, прие план за въвеждане на еврото през 2017 г. Заедно с България тя влезе в т. нар. чакалня на еврозоната - Европейския валутен механизъм (ERM II) през 2020 и прекара там минималните две години. На 1 януари 2023 година Хърватия стана 20-ият член на еврозоната.