Броят на компаниите в сектора на изкопаемите горива, които си поставят цели за нулеви нетни емисии на парникови газове, се е увеличил рязко през последната година, но повечето не успяват да отговорят на ключови опасения, което прави тези цели "до голяма степен безсмислени", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ново изследване, в което участва Оксфордският университет, показва, че около 75 от 112-те най-големи компании заети в сектора в света вече са се ангажирали да достигнат нетно нулево ниво - процес, при който дори и да се генерират парникови газове, те се неутрализират с други методи, като улавяне на въглеродния диоксид, електрификация, намаляване на консумацията и др. Това е увеличение от 51 компании, които заявяваха такива намерение преди година, според оценката на публично достъпни данни от "Нет зиро тракер" (Net Zero Tracker), управлявана отчасти от базираното във Великобритания звено за енергийно и климатично разузнаване и Оксфордския университет.

Но повечето цели на големите компаниите не покриват напълно или им липсва прозрачност по отношение на отделяните емисии. Това включва и използването на продукти на компанията, което е най-големият източник на емисии. Не се включват и краткосрочни планове за намаляване на тези емисии, се добавя в доклада.

Докладът също така установи, че нито една от компаниите за изкопаеми горива не поема необходимите ангажименти да се откаже от добива или преработката на изкопаеми горива.

В сегашния си вид около 4000 държави, щати, региони, градове и компании в световен мащаб вече са се ангажирали с обещания за нулеви емисии.

Миналия ноември ООН издаде насоки за това как трябва да изглежда една "добра" стратегия за ограничаване емисиите, за да се избегне тъй наречения "грийнуошинг" - обявен само на на хартия ангажимент за справяне с въглеродните емисии или други екологични цели.

"Все още не сме видели сериозни действие от страна на компаниите за изкопаеми горива или други компании за спазване на тези (насоки), така че все още има много работа за вършене, за да стигнем до това ниво", казва Томас Хейл от Оксфордския университет, който е съавтор на доклада.

Дейзи Стрейтфийлд, директор по устойчивостта в глобалния мениджър на активи "Найнти уан" (Ninety One), каза, че "надеждните планове и смисленото изпълнение няма да се случат за една нощ", като много компании вършат по-добра работа от националните правителства.

Проучване, публикувано миналата седмица в списание "Сайънс", установи, че около 90 на сто от целите на държавите за нулеви емисии е малко вероятно да бъдат постигнати.