Страните от Европейския съюз днес постигнаха окончателно споразумение за най-мащабната досега реформа на пазара на въглеродни емисии, предаде Ройтерс.

Първата глобална системата за търговия с въглеродни емисии действа от 2005 г. насам. Тя предвижда компаниите, управляващи заводи и други предприятия, които замърсяват околната среда, да купуват специални "разрешителни" (въглеродни квоти), когато отделят въглероден диоксид при производствената си дейност. Благодарение на тази система емисиите от вредни газове, които се отделят в атмосферата при тези производства, намаляха с 43 на сто.

Промените, приети от ЕС, предвиждат поскъпване на "разрешителните", купувани от фирмите, които замърсяват околната среда, предаде БТА.

Предвижда се и, за първи път в световната практика, от 2026 г. да бъдат налагани допълнителни такси върху вноса в ЕС на стоки, при чието производство се отделят много вредни емисии от въглероден диоксид. Очаква се това да оскъпи вноса в страните от Евросъюза на стомана, цимент, алуминий, торове, електричество и водород.

Страните от ЕС одобриха предварителното споразумение, което беше постигнато през миналата година между Евросъюза и Европейския парламент. То предвижда реформа на пазара на въглеродни квоти, чиято цел е до 2030 г. да бъдат намалени с 62 на сто емисиите от вредни газове спрямо нивата им от 2005 г. Решението на държавите от Евросъюза да одобрят тази договореност означава, че тя ще се превърне в директива, чийто разпоредби са задължителни за страните от ЕС, отбелязва Ройтерс.

Реформата, която е основен "инструмент" на ЕС за намаляване на вредните емисии от въглероден диоксид, е подкрепена от 24 от 27-те страни, които са част от Европейския съюз. България и Белгия са гласували с "въздържал се", а Полша и Унгария са се обявили против въвеждането й, пише Ройтерс.

През миналата седмица споразумението беше одобрено от Европейския парламент.