Германският вицеканцлер Роберт Хабек, който е и министър на икономиката, определи състоянието на икономиката на Германия като "изключително лошо", предаде ДПА, на която се позова БТА.

Изявлението на Хабек (представител на Зелените в управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц) идва на фона на решението на кабинета в Берлин да понижи до 0,2 на сто своята прогноза за икономическия ръст на страната през тази година.

В своята есенна прогноза германското правителство беше обявило, че очаква икономиката на страната да нарасне с 1,3 на сто през 2024 г. През миналата година Германия изпадна в рецесия, посочва ДПА.

"Не може да продължаваме по този начин", посочи в сряда Хабек.

Министърът акцентира върху последиците от решението на конституционния съд на страната, който през ноември миналата година забрани да бъдат използвани остатъчните средства от фонд, първоначално създаден за финансова подкрепа на бизнеса и на домакинствата, пострадали от ограниченията, наложени по време на пандемията от COVID-19.

Съдебното решение "формира дупка" в размер на 60 милиарда евро в бюджета на Федералната република, посочва ДПА.

В навечерието на 2000-ата година британският "Икономист" излезе с унищожителна оценка за германската икономика и определи страната като "болния човек на Европа". През 2014 г. ситуацията вече изглеждаше далеч по-различно. Група икономисти от Берлин и Лондон описаха развитието в Германия така: "От болния човек на Европа до икономическа суперзвезда", писа миналата година "Дойче веле".

Но ето, че от половин година отново се говори за Германия, като за "болния човек на Европа", като всички важни икономически индикатори сочат надолу. По последни данни на Евростат, четвъртото тримесечие на 2023 г. ръстът на германския БВП е отрицателен (-0,3%), при нулева стойност на показателя за предходните две тримесечия.

По време дискусия на икономическия форум в Давос преди месец финансовият министър Кристиан Линднер (представител на Свободните демократи, СвДП, в коалицията) каза, че Германия не е "болният човек" на Европа, но е "един уморен човек, който има нужда от чаша кафе". Той изтъкна, че страната му е уморена от множеството кризи, а регистрираният нисък растеж вероятно е "предупредителен знак". Това от което страната се нуждае е "чаша силно кафе", което означава структурни реформи.

Преди седмица Ройтерс съобщи по свои източници, че данъчните облекчения за малките и средните предприятия в Германия ще бъдат намалени с по 3,2 милиарда евро годишно, което представлява около половината от първоначално планираната помощ. Преговорите за новите данъчни мерки продължават. Облекченията бяха одобрени през ноември 2023 г. от Бундестага, долната камара на парламента на Германия, но срещат съпротива в Бундесрата - горната камара на парламента, в която са представени 16-те германски провинции, и в която няма единодушие по въпроса.

Заради планираните данъчните облекчения се очаква да бъдат ограничени бюджетите на провинциите и общините в Германия и те се опитват да блокират поне част от новите мерки, съобщи на 9 февруари Ройтерс.

Намерението е с пакета данъчни облекчения да бъдат привлечени нови инвестиции в икономиката на Федералната република на фона на поскъпналото кредитиране заради високите лихвени проценти и слабото търсене в чужбина на стоки и услуги, произведение в Германия.