Германия е отнела от Япония символичната титла на третата по големина икономическа сила, показват публикувани днес предварителни данни за японския БВП, цитирани от Франс прес и БТА.

Номиналният БВП на Япония през 2023 г. е бил около 4200 млрд. долара в сравнение с около 4500 млрд. долара за Германия, чийто номинален БВП беше подпомогнат от инфлацията в страната през миналата година. Но в реално изражение, т.е. без влиянието на инфлацията, японският БВП се е ускорил през миналата година (+1,9% спрямо 1% през 2022 г.), докато германската икономика се е свила с 0,3% според официалните данни, публикувани през януари.

Като износител Германия страда от слабото външно търсене, енергийните разходи за големия ѝ производствен сектор и лихвените проценти, повишени от Европейската централна банка (ЕЦБ) в опит за справяне с инфлацията. Влошаващата се икономическа ситуация в Германия означава, че новата ѝ титла на трета световна икономическа сила, обещавана ѝ още от октомври миналата година от прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ), се разглежда за измамна - особено като се има предвид, че е възможно след няколко години Индия да изпревари и Япония, и Германия, отбелязва АФП.