Германия не е "болният човек" на Европа, но е "един уморен човек, който има нужда от чаша кафе", заяви финансовият министър Кристиан Линднер по време на дискусия в рамките на Световния икономически форум в Давос, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Линднер, който в правитеслвтото е представител на Свободните демократи (СвДП) изтъкна, че Германия е уморена от множеството кризи, а регистрираният нисък растеж вероятно е "предупредителен знак". Това от което страната се нуждае е "чаша силно кафе", което означава структурни реформи.

В рамките на същата дискусия Линднер посочи още, че Европа говори твърде много за Доналд Тръмп, но все още не се подготвя за евентуалния му втори мандат.

"Говорим много за Тръмп и трябва да се подготвим за евентуалния му втори мандат като подобрим европейската конкурентоспособност", заяви Линднер. "Най-добрата подготовка е да си напишем домашното."

Според Линднер желанието на много европейски политици да следват американския модел и да субсидират "почти всичко" предизвиква опасения, тъй като този модел не е стабилен.