Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия се е понижил леко - с 0,1 на сто, през третото тримесечие на 2023 г. спрямо второто тримесечие след корекции спрямо ценови, сезонни и календарни колебания, отчита статистическата служба "Дестатис" (Destatis) на официалната си страница. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха германската икономика да се свие с 0,3 на сто, отбеляза БТА.

През второто тримесечие най-голямата европейска икономика нарасна с 0,1 на сто според преразгледани данни след стагнация в първите три месеца на годината, припомня статистическото ведомство.

От "Дестатис" отчитат спад на потребителските разходи.

Отчетено на годишна основа (спрямо третото тримесечие на 2022 г.) германският БВП се е понижил с 0,8 на сто с корекция спрямо цените. Спадът е по-малък след ценови и календарни корекции (-0,3 на сто), тъй като през същия период на миналата година е имало с един работен ден по-малко.

Преди седмица в месечния си доклад германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank) отбеляза, че слабото вътрешно потребление, отслабващо търсене в чужбина на германска продукция и по-високи лихвени проценти вероятно са тласнали надолу икономиката на Германия през лятото.

"Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) вероятно се е свил донякъде през третата четвърт на 2023 г. ", прогнозира Бундесбанк.

Прогнозата на централната банка се потвърждава от предварителната оценка на федералната статистическа служба, огласена днес.

Все още стабилният пазар на труда, както и значителното увеличение на заплатите в условията на намаляваща инфлация, са се отразили положително на икономическото развитие на страната, се казва още в доклада на Бундесбанк.

"Въпреки това домакинствата вероятно все още не са използвали допълнителните си финансови възможности, за да харчат повече и да потребяват повече". Пример за това са слабите продажби в сектора на търговията на дребно, както и в ресторантьорския и хотелиерския бизнес.

Германската икономика се е забавила и заради продължаващото слабо търсене в чужбина на промишлена продукция, произведена в Германия, посочва Бундесбанк.

Инфлацията пада до най-ниското си ниво от август 2021 г.

Инфлацията в Германия се понижи до 3,8 на сто на годишна база през октомври, според първоначалните данни на "Дестатис". Това е най-ниското ниво на показателя от август 2021 г. През септември годишното повишение на потребителските цени бе 4,5 на сто.

На месечна база, спрямо септември, няма промяна в цените.

Базовата инфлация, която изключва цените на храните и енергията, се понижава през октомври на годишна база от 4,6 на сто до 4,3 на сто, показват още предварителните данни.

Цените на енергоизточниците в Германия се понижават на годишна база през октомври с 3,2 на сто, а тези на храните растат с 6,1 на сто.