Бежанците с добри шансове да останат в Германия трябва да получат разрешителни за работа и интегрирани по-бързо на трудовия пазар. Това заяви вчера министърът на труда Хубертус Хайл, цитиран от ДПА и БТА.

Предложението на Хейл за "турбо работа" идва на фона на подновения дебат за миграцията в Германия и все по-големия брой пристигащи чужденци в страната през последните месеци. Някои консервативни политици от опозицията призоваха за по-стриктни правила срещу издаването на разрешителни за работа с надеждата да спрат мигрантския поток към страната.

Хейл, който е от Социалдемократическата партия, заяви, че предложението е насочено основно към стотиците хиляди украинци, избягали в Германия след руската инвазия, но ще се прилага и към мигранти от други страни.

Над 100 000 бежанци от Украйна неотдавна са завършили курсове по немски език, като броят им вероятно ще нарасне през идните месеци, каза Хейл. Други 200 000 души от други страни, потърсили убежище в Германия също са завършили такива курсове.

"Говорим за потенциал за трудовия пазар от около 400 000 души", каза министърът. "Ние искаме и ще преведем тези хора по-бързо от класната стая до работното място", добави той.

Хубертус Хайл планира да представи законопроекта на кабинета и се надява шефът на Федералната агенция по заетостта Даниел Терзенбах да бъде назначен за специален представител на правителството интеграцията на бежанците на пазара на труда.

Планът предвижда бежанците редовно да бъдат канени в бюрата по труда, като индивидуалните планове включват предложения за трудова квалификация или допълнителни езикови курсове. Тези, които не сътрудничат в отделните етапи на процедурата, могат да останат без социални помощи.

Хайл каза също, че се надява да спечели на своя страна бизнес общността и да насърчи компании да наемат и обучават бежанци дори и без добро владеене на немски език.