Германският икономически министър Роберт Хабек представи този следобед официалната есенна прогноза за икономическото състояние на Германия през настоящата година, съобщи БТА. Видно от официалната информация на сайта на Министерството на икономиката и климата е, че най-голямата икономика в еврозоната ще остане уязвима в резултат на енергийната криза и слабото представяне на световната икономика. Това означава едно - процесът на икономическо възстановяване ще се забави.

Прогнозата за 2023 г. включва икономически спад с 0,4 на сто на германският брутен вътрешен продукт. Лошото представяне тази година обаче трябва да бъде наваксано догодина, когато германската икономика се очаква да нарасне с 1,3 на сто. Проекцията за 2025-а е за повишаване на БВП на страната с 1,5 на сто.

Като положителен развой се отчита забавянето на инфлацията, достигнала през септември най-ниското си равнище за последните 18 месеца, както показват официалните данни на федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis), публикувани днес и цитирани от ДПА.

Потребителските цени в страната са се увеличили с 4,5 процента на годишна основа, като темпът им на нарастване се забавя спрямо 6,1 процента, отчетени през август.  На месечна основа през септември цените са се повишили с 0,3 процента спрямо предходния месец.

Федералното правителство залага на съществено охлаждане на инфлационните процеси, като годишният темп на покачване на цените трябва да спадне до 2,6 на сто догодина, след което да се върне към целевото равнище от 2 на сто през 2025-а.

Трудовият пазар в страната остава устойчив на икономическите колебания, информират от икономическото министерство.

Слабостта на германската икономика през третото тримесечие се обуславя от актуалните икономически показатели като промишлено производство, нови поръчки и бизнес климат.

Есенната прогноза обаче предполага, че тази слабост ще бъде преодоляна след края на годината, така че германската икономика да се върне в полето на растежа през 2024 г., както вече беше посочено.

Импулсите за растеж са заложени да дойдат от частното потребление, което преодолява инфлационния шок, а ръстът при заплатите ще компенсира пострадалата покупателна способност на домакинствата. Отчетената стабилност на трудовия пазар е подкрепящ процеса на стабилизиране фактор.

Инвестициите в оборудване и машини се очаква да растат като част от прехода към нискоемисионна икономика.

Политиката по затягане на лихвите от страна на Европейската централна банка ще продължи да тежи над строителната активност в Германия, която ще остане потисната, посочват още експертите.