Забавянето на икономиката в Германия е основната причина за намаляване на цялостните прогнози на Международния валутен фонд (МВФ) за икономическото развитие на еврозоната. Това заяви в отговор на въпрос на БТА относно причините за състоянието на икономиката в Европа главният икономист на Фонда Пиер-Оливие Гуринчъс на пресконференцията за представяне на прогнозния доклад "Преглед на световната икономика: Преодоляване на глобалните различия".

В публикувания днес доклад МВФ обяви, че най-голямата икономика в Европа ще се свие с 0,5 на сто вместо очакванията за минимален ръст от 0,2 на сто, които фигурираха в юлските прогнози на институцията.

Страните, които разчитат на промишления си сектор, каквато е Германия, са засегнати силно от високите цени на енергията. Освен това в сектора на услугите в Европа също се наблюдава понижение, каза още Гуринчъс пред медиите в мароканския град Маракеш, където се провежда Годишната среща на Световната банка и Международния валутен фонд.

В еврозоната обаче не всичко е еднакво, например за Испания повишихме прогнозата си за растеж през настоящата година (от 1,3 на сто през юли на 2,5 на сто сега - бел. ред.), добави Гуринчъс.

Главният икономист на МВФ заяви, че централните банки по света "трябва да избягват прибързаното разхлабване на паричните политики", поне до даден момент през следващата година.

Намаляването на оценките за световния икономически растеж през следващата година ще засегне в голяма степен развиващите се страни, каза още Гуринчъс.

На журналистически въпрос относно въздействието на случващото се в Близкия изток и войната между Израел и Хамас, Гуринчъс посочи, че МВФ наблюдава ситуацията, но все още е твърде рано за икономически оценки. В настоящия доклад са отразени данни отпреди започването на военните действия, уточни той.