Германия въвежда такса върху потреблението на газ опитвайки да се подготви за най-тежката енергийна криза и най-тежката зима, през която трябва да премине.

Замисълът е таксата върху всички потребители на газ ще действа от 1 октомври и да подпомогне вносителите - особено онези, които доставят неруски газ и които са изправени пред растящи цени. 

Законът за таксите, представен по-рано този месец, има за цел да сподели допълнителните разходи за диверсификация на руските газови доставки между всички потребители и да предотврати изпадането в несъстоятелност сред търговците.

Така нареченият "нетен механизъм за корекция на цените" ще засегне както домакинствата, така и индустриалните потребители, използващи дългосрочни договори, и ще бъде валиден до края на септември 2024 г.

Размерът на новата такса ще е между 1,5 и 5 евроцента за киловатчас. Парите, събрани чрез таксата, ще бъдат на разположение на всички газови компании, които трябва да заменят руския газ, а мярката има за цел да стабилизира пазара на синьо гориво, обясни министърът на икономиката Роберт Хабек.

Хабек определи ситуацията с газовите доставки като най-голямата енергийна криза, през която Германия някога е преминавала. Като причини за нея той изтъкна свръхзависимостта на страната му от руската енергия, която се е натрупвала в продължение на десетилетия. Министърът увери, че до няколко години тази звисимост ще бъде преодоляна.

Министърът призна, че водородната енергия  е бъдещето, но и предупреди, че Германия ще трябва да издържи предстоящата зима, както и тази след нея, преди новите технологии да могат да компенсират руските доставки.

Хабек алармира, че местните домакинства са изправени пред увеличения на сметките си за отопление през зимата, възлизащи на стотици евро, тъй като доставките от Русия намаляват. Нуждаещите се домакинства ще бъдат подпомогнати, добави министърът, като отказа да даде подробности как точно ще осъществява помощта.