Австрия започва от 1 август да запълва ключовото газово хранилище "Хайдах" (Heidach), съобщи австрийското издание "Кронен цайтунг", което се позовава на министерството на енергетиката и климата във Виена.

Това става възможно, след като приключи процедурата, с която австрийските власти отнеха контрола, които руската държавна корпорация "Газпром" осъществяваше върху част от газохранилището край Залцбург.

През месец май воденото от консерваторите правителство заяви на руската фирма, че тъй като не запълва своята част от хранилището, капацитетът ще бъде предаден на други.

За технически оператор на съоръжението е определена австрийската фирма "РАГ Аустриа" (RAG Austria AG).

По-рано австрийският канцлер Карл Нехамер съобщи, че неговата страна е разработила юридически предпоставки за предаването на "Хайдах" на друг доставчик при отказ на руската компания да го запълни с природен газ.

"Пълните газови хранилища са нашата застраховка за наближаващата зима", заяви австрийският министър на енергетиката и климата Леоноре Гевеслер, цитирана от "Кронен цайтунг" и БТА.

Австрия получава около 80% от нужния й газ от Русия, но след началото на войната в Украйна тя обвинява Москва, че използва тези доставки като оръжие, и търси алтернативи. Опасявайки се, че Русия ще спре доставките, тя бърза да запълва своите газохранилища.