Страните от Европейския съюз се споразумяха във вторник, 26 юли, по спешна уредба за ограничаване на използването на природен газ през тази зима, съобщи Ройтерс и отбеляза, че в същия момент Общността се подготвя за зима с несигурни доставки от Русия.

Министрите на енергетиката одобриха предложението на Европейската комисия всички страни от ЕС доброволно да намалят потреблението на газ с 15% от август до края на април, както и възможност за задействане на механизъм за предупреждение, в случай на масов недостиг на суровината, с въвеждане на обвързващи цели за икономии.

"Това не беше мисията невъзможна! Министрите постигнаха политическо споразумение за намаляване на търсенето на газ преди предстоящата зима", написа в туит Чешката република, която е ротационен председател на ЕС.

Съкращенията в потреблението на газ можеха да станат задължителни при спешна нужда, но в споразумението бе заложено обвързващо намаление от 15% за 27-те, приспособено обаче към реалностите на всяка страна, като се стигне до освобождаване на отделни държави и индустрии от подобно задължение. Това стана възможно, след като някои правителства се противопоставиха на първоначалното предложение на ЕК да наложи обвързващо намаление от 15% за всички. Задължаващият характер на този план по принцип се подкрепя от Берлин, но среща сериозни критики най-вече в Полша и Испания, но и в Италия, Гърция и Португалия.

България заяви, че подкрепя плана и в първоначалния му вариант.

 

Унгария беше единствената страна, която се противопостави на сделката, казаха двама служители на ЕС.

Какво още от споразумението

Сделката ще освободи от обвързващите 15% намаление на потреблението островни страни като Ирландия и Малта, които не са свързани с газовите мрежи на ЕС.

"Пощадени" ще бъдат страни, които са изпълнили целта на ЕС за запълване на газовите си хранилища на 80% до август. Приблизително една дузина държави може да са сред тях, включително Германия и Италия (Италия - 70% към момента). 

В изключенията могат да попадат страни с ограничени възможности за износ на газ в ЕС, при условие че все пак изнасят излишъци към нуждаещи се. Сред тях може да е Испания, която не разчита на руски газ, но и която заяви, че намаляването на собственото й потребление няма да помогне на други страни, тъй като й липсва инфраструктура за споделяне на резерви.

"Всеки разбира, че когато някой поиска помощ, вие трябва да помогнете. Помощта може да бъде дадена по различни начини, но аз вярвам, че духът на сътрудничество ще надделее", каза испанският министър на енергетиката Тереза ​​Рибера във вторник, цитирана от Ройтерс.

И още от реакциите

Германският министър на икономиката Робърт Хабек отбеляза, че споразумението ще покаже на руския президент Владимир Путин, че Европа остава обединена пред лицето на последните действия на Москва - спиране и намаляване на доставките.

"Няма да ни разделите", отсече Хабек. По-рано германският министър каза: "Русия нарушава договори и обвинява други". И добави: "Путин играе "лицемерна игра". А "Газпром" вече не е господар на собствената си съдба. Всичко се политизира, а договорите не се спазват."

Според първоначалните ни изчисления дори и всички изключения да бъдат използвани, икономиите ще стигнат, за да преживеем една нормална зима, каза комисарят по енергетика Кадри Симсон. По думите й страните членки сега имат план за действие, в случай че Русия спре доставките. Същевременно ЕС работи за увеличаването на доставките на природен газ от Нигерия, което би намалило натиска на европейския газов пазар.

Към началото на зимата ще сме почти независими от руските доставки, а през идната година ситуацията ще е напълно безопасна и без голяма зависимост от Русия. По-точно казано без никаква зависимост от Русия. Това пък отбеляза италианският министър на екологичния преход Роберто Чинголани.

Само ден по-рано

"Газпром" обяви в понеделник, че ще намали драстично от вторник, 26 юли, дневните доставки на газ за Европа през газопровода "Северен поток" до едва 33 милиона кубични метра (160 млн. куб. метра е дневният капацитет на съоръжението - б.р.). От компанията посочиха като причина необходимостта от ремонт на (втора) турбина, който ще доведе до намаляване на капацитета на 20% от 40% - до преди това.

Междувременно цените се повишиха. Към 12:00 часа българско време цената на августовските фючърси на хъба TTF в Нидерландия достигна 2003 долара за 1000 куб. м или 189,75 евро за мегаватчас (MWh) - за първи път от началото на март, предаде БТА. Малко по-рано стойността надхвърли 190 евро за MWh, като по този начин се върна към нивата си от началото на руската инвазия в Украйна, а към 12:15 ч. бълг. вр. достигна 192 евро за MWh, уточни АФП.