Газовите потоци през "Северен поток 1" паднаха до една пета от капацитета на газопровода в сряда, което накара германския мрежов регулатор да призове  домакинствата и индустрията да пестят газ.

Намаляването на потоците идва два дни след като мажоритарният собственик на проектната компания Nord Stream AG - "Газпром", обяви по-нататъшни намаления на доставките, което, както отбеляза Ройтерс, е последният (засега) болезнен удар върху най-голямата европейска икономика, която все още до голяма степен зависи от руското синьо гориво.

Клаус Мюлер, ръководител на германския регулатор Bundesnetzagentur, каза, че Германия все още може да избегне недостиг на газ, който би наложил задействане на следващата фаза от план за извънредни ситуации и контролирано разпределяне на количествата.

Но за да не се стигне до там, са нужни усилия както от страна на индустрията, така и от потребителите за намаляване употребата на газ. "Решаващото нещо е да пестим газ", каза Мюлер. Бих искал да чувам по-малко оплаквания, от индустрии, споделят необходимостта от съпричастност, каза той пред телевизионния оператор Deutschlandfunk.

Операторът на газовата мрежа Gascade съобщи, че 1,28 милиона кубични метра на час, или около 20% от максималния капацитет на "Северен поток" (160 млн. куб. м), са транспортирани в съответствие с номинациите от 08:00 местно време.

Uniper, най-големият вносител на руски газ в Германия, също заяви, че е получил само една пета от договорените количества от "Газпром". Компанията заяви, че вероятно ще започне съдебни стъпки срещу руския си доставчик.

В момента Германия е във фаза 2 на триетапен авариен газов план, като последната "аварийна" фаза ще бъде стартирана, след като разпределението на количества вече не може да бъде избегнато.

"Ако ме попитате дали (недостигът на газ) е неизбежен, тогава бих казал, че ако потоците останат на 20% и ако все още можем да добавим съоръжения за съхранение през следващите дни и седмици, тогава все още нямаме физически недостиг на газ, което би било предпоставка за фаза 3", обясни Мюлер.

Карта: Уикипедия