Конкурсът за придобиване на пристанищната компания на Александруполис ще бъде прекратен, твърдят източници от гръцкия фонд за разпореждане с държавната собственост (ТАИПЕД), цитирани от икономическия портал capital.gr.

Според източниците гръцката държава е решила да запази контрола си над пристанището заради нарасналата му роля след руската инвазия в Украйна.

Същевременно от пристанищното ръководство са заявили, че не са уведомени за промени или за отмяна на конкурса. От там са казали, че процедурата е изцяло в ръцете на ТАИПЕД.

По информация на сайта в четвъртък ще има заседание на Управителния съвет на ТАИПЕД, в дневния ред на което е предвидена оценка на тръжната процедура за пристанище Александруполис.

Тръжната процедура беше обявена за продажбата на 67 процента от акционерния капитал на пристанищната компания, като бяха подадени две оферти - от консорциума "Интернешънъл порт инвестмънт Александруполис" (INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS), съставен от компаниите "Блек съмит файненшъл груп - Юропортс-И Еф Ей Груп" (BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP - EUROPORTS-EFA GROUP) и "ГЕК Терна" (GEK TERNA), и от "Либърти порт холдинг" ЕАД (LIBERTY PORT HOLDINGS SINGLE-MEMBER SA), дъщерна компания на "Куинтана инфрастръкчър енд дивелъпмънт" (QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT).

След началото на войната стратегическото значение на пристанището в Александруполис нарасна значително като логистичен възел за прехвърляне на сили на САЩ и НАТО в Източна Европа.