България ще участва в предстоящата процедура по приватизация на гръцките пристанища в Александруполис и Кавала, обяви на пресконференция министърът на външните работи Николай Милков.

Целта е страната ни да получи по-добър достъп до енергийните инфраструктурни обекти там.

"Така България ще има излаз на Егейско море, което ще е стабилна подкрепа за нашата икономика особено като се има предвид случващото се в Черноморския регион и повишаващите се такси в Турция. Така че България да бъде беломорска държава е един съществен плюс в бъдеще за нас", каза Милков.

Още през март правителството на Кирил Петков даде заявка, че страната ни ще участва в консорциум, който да се състезава за пристанището. Собствеността на държавата ни в този консорциум ще бъде между 10% и 15%.

 "Чрез евентуалното придобиване на концесионни права до 2062 г. България ще има достъп до пристанище в Егейско море. По този начин страната ни ще се превърне в стратегически партньор в търговските отношения в региона, което ще е от изключителна полза за българския бизнес", написаха тогава от Министерския съвет на Facebook страницата си.

Даването на концесия на големите пристанища на Гърция бе едно от основните условия преди време на кредиторите на южната ни съседка, за одобряване на последния пакет от помощи за страната, която имаше проблеми с обслужването на външния си дълг.

Стратегическото пристище Александруполис

Държавният фонд за приватизация TAIPED се опитва от 4 години да приватизира пристанище Александруполис. След войната в Украйна порта придоби решаваща входна точка за изпращане на военни материали за Украйна, както и стратегическо място за диверсификация на европейските енергийни източници. Намира се в най-североизточната част на страната, на 18 мили западно от границата с Турция и на 30 мили южно от България.

Пристанището може да приема кораби с дължина до 650 фута. Близостта му до новоподобрената пътна мрежа и връзката му с железниците го прави едно от най-важните пристанища в Гърция.

Гърция получи две обвързващи оферти за мажоритарен дял в пристанището Александруполис на търга, чийто срок за подаване на оферти изтече на 22 септември. Единият е от Quintana, американска компания с интереси в енергийния сектор; другата е от International Port Investments Alexandroupolis, съвместно предприятие, ръководено от гръцката строителна компания GEK Terna, с участието на BlackSummit, американски инвестиционен фонд. Други двама кандидати с руски връзки - единият собственост на Иван Савидис, а другият на семейство Купелузос, които имат партньорство с руската енергийна компания Газпром - в крайна сметка бяха изключени.

"Няма да крием, че имаме подкрепата на правителството на САЩ", каза миналия месец Джон Хараламбакис, управляващ директор на BlackSummit Financial Group.

"Гърция се превръща в енергийна врата към ЕС. И ние възнамеряваме да използваме пристанището на Александруполис и това на Кавала [също наскоро приватизирано], за да прокараме интересите на Запада в осите на военната сигурност, енергийната сигурност, продоволствената сигурност - Александруполис може да изнася украинското зърно - и търговската сигурност," съобщи още Хараламбакис.