Китай е страната с най-много молби за международни патенти в света миналата година, измествайки САЩ от първото място, което заемаха откакто е създадена глобалната система преди над 40 години, съобщи днес агенцията по патентите на ООН, цитирана от Ройтерс и БТА.

Световна организация за интелектуална собственост уточни, че миналата година Китай е внесъл 58 990 молби за патенти, изпреварвайки САЩ, които са подали 57 840 молби.

САЩ подаваха най-много молби за патенти в света всяка година от създаването на Договора за патентно коопериране през 1978 година. Но само за 20 години броят на внесените от Китай молби се е увеличил 200 пъти, посочи организацията.

Над половината от молбите за патенти (52,4 процента) са от Азия, като Япония заема трето място в общата класация, следвана от Германия и Южна Корея.

Притежаването на патенти се смята за важен признак за икономическата сила и промишлените знания и умения на страната.

Ръководителят на организацията Франсис Гъри каза на пресконференция, че китайският успех се дължи на целенасочена стратегия на китайското ръководство за напредък в иновациите.

Интелектуалната собственост със сигурност е част от тази стратегия, каза той.

По данни на организацията китайският технологичен гигант Хуауей (Huawei) е най-големият корпоративен вносител на молби за патенти за трета поредна година.

САЩ призоваха останалите държави да забранят използването на оборудване на телекомуникационната компания в най-новите си мобилни мрежи с мотива, че технологията може да се ползва за шпионаж. Хуауей отрича продуктите му да крият риск за сигурността.