Китай няма да ограничава износа на медицински стоки, необходими в борбата с пандемията от коронавирус. Това съобщи днес правителствен говорител на фона на глобалното напрежение около недостига на маски и апарати за обдишване, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Азиатската страна, която е най-големият производител на хирургически маски и други продукти, обяви миналата седмица, че ще започне щателни проверки на експорта, за да гарантира стандартите за качество, след като Западът се оплака от дефектни тестове и други стоки, припомня агенцията.

"Китай не е ограничавал и няма да ограничава износа на защитни принадлежности, свързани с епидемията", каза говорителят на министерството на търговията Гао Фън.

Правителството не е отговорило на въпросите дали има вероятност инспекциите да увеличат времето за изпълнение на чуждестранните поръчки, но Гао посочи, че Пекин е предприел стъпки по ускоряване на процедурата за издаване на митинически разрешителни, гарантирайки в същото време експортното качество на предпазните материали.