Унгария и Китай сключиха кредитно споразумение за финансиране на строителството на жп връзка между Будапеща и Белград, съобщи днес унгарският финансов министър Михали Варга, цитиран от Ройтерс и БТА.

Кредитът е с фиксирана лихва и опция за предсрочно изплащане, посочва Варга във видеопослание на страницата си във Фейсбук, без да посочва точните условия.

Ключова част от споразумението е размерът на лихвата, която Унгария ще плаща. По-рано този месец страната разработи законодателство, според което всички данни по договорите за 10-годишния жп проект на стойност 2,1 млрд. долара ще бъдат обявени за класифицирана информация.

Имаме кредитно споразумение, което е изгодно и сигурно за Унгария, казва министърът във видеото.

Близо 85 процента от финансирането идват от Китай под формата на кредит, а останалите 15 процента се осигуряват от Унгария, допълва той.

Според министъра жп линията ще бъде завършена до 2025 година и ще позволи Унгария да стане център на европейската логистична мрежа за китайските стоки, превозвани от Гърция за Западна Европа.

Проектът обаче страда от значително забавяне. Китай, Сърбия и Унгария подписаха меморандум за разбирателство за построяване на 370-километровото трасе през 2014 година в Белград.