Европа променя курса в отношенията си с Пекин, но ще възпре ли "китайския шопинг тур"

Манфред Вебер предупреди за евтиното изкупуване на закъсали европейски фирми от китайски. Жозеп Борел пък призова за колективна дисциплина към Китай

Обратно в новината

Коментари - Европа променя курса в отношенията си с Пекин, но ще възпре ли "китайския шопинг тур" | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ви каза........Яко ще измрете!?

Значи чаршафите от Саудитска Арабия са демократични. а Китай не е? Я демократите да отидат в СА и да викнат на площада: Христос возкресе. После ще бити, е.ани и с една глава по-ниски.

ЕС е пудела на САЩ.

Рашка - пекинеза на Китай...или пиниза :)

С упреци към Китай западните страни целят да прикрият престъпно неадекватната си политика за справяне с ковид.

тя щото китайската беше много адекватна..

Що бе, нали капитализъм, свободен пазар, глобалистична търговия, това-онова? Сега защо така изведнъж комунистически мерки държавите да регулират пазара, хахаха! Нещо май изведнъж почна да им харесва комунизмът на соросоидчетата, хахаха!

Е ПЪЛЕН С РУСКИ АГЕНТИ , А САМАТА УРСУЛА Е РУСКИНЯ

Така, така. Соросоидчетата толкова ви е страх от Русия и така са ви промити мозъците, че винаги сте готови да повярвате на подобни абсурди. Отде ви изравят бе.

Много бързо да науча коментиращи и писачите на такива "интелигентни" анализи: Суперсила можеш да бъдеш когато имаш комбинация от военно, икономическо, културно, научно и социално/обществено надмощие над другите. Само икономическата сила не е достатъчна. Само военно надмощие е много краткотрайно и силно ограничено - работи само в ситуации където се изисква сила за краткотраен период от време. Примерно, СССР беше Суперсила, защото изпълваше повечето от критериите: военна сила, научна сила, умерена културна сила но много слаба икономика и общество. САЩ бяха - и още са - най добрият пример за Суперсила защото изпълват всички критерии. Китай, изпълва само част от тези критерии като най силният е икономическият, но като държава...не като отделни китайски граждани. Русия е Суперсила във военен аспект, но само там. Регионалните сили трябва да попълнят същите изисквания. Турция е прекрасен пример...регионална сила само във военен аспект. Във всички останали критерии са нищо. Примерно, военно могат да повлияят на региона (с война) но няма как да повлияят икономически, научно или културно - примерно, нито България или Гърция, зависят от турската икономика, култура или научни постижения..ако тези 3 неща ги няма..няма и да разберем! Така обаче не стоят нещата с Германия или САЩ или Китай..техните сривове в критериите ще бъдат усетени дори в България.

Като специалист по суперсилите може ли да ни изясниш изискват ли се супурдесе трилиона дълг и 35% реална безработица? За един оранжев брадър питам.

Нужна е силна реална икономика, а не само копане и изнасяне на ресурси.

Значи Горно Мексико автоматично отпада.

'Значи Горно Мексико автоматично отпада.' Само в пиянските мечти на снежните нигерийци.

Идея си нямам какво се върти в главите на канадските пиандета след третата белина.

Карикатура: Европа подаде физиономията си из-под ботуша на САЩ и издаде вопъл:Помощ! Нас ни напада Китай.

Във вестник Камсамолская правда ли я виде тази карикатура! Ей няма се промените червените кхмери!

Дребен червей, кой ти държи за фигура? Кой? Назначи цената за базите на своя територия да ти уважават, тогава отваряй плювалника си.Ти си безплатен за употреба.

Ей, няма да спрете да врещите колко бил гаден комунизма, докато прилагате комунистически мерки като ви припари под задника, хаха!

И което най-интересното, че комунизма сега ненавиждат най-върлите бивши комунисти.

В света има две велики нации. Едната е китайската. Каквато и дисциплина, да спазва Европа, каквито и санкции да налагат европейците, никой не може да спре възхода на Китай. Там хората са си създали ред и си го спазват. А го спазват, защото има стадион. А по-голямата част от еврогейските лидери са за стадиона. Когато се създаде ред в Европа, тогава ще имаме шанс, да се конкурираме с Китай. Докато крадливата и държана с компромати от ЦРУ, брюкселска пасмина, не бъде изритана и вкарана там, където и е мястото, нещата ще стават все по-зле.

Коя е другата "велика" нация! Нека да позная! северна монголия на оня плешив полуръст-ппедал, нали! БУХАХАХАХАХАХА

Много си познавателен, все едно, че си му седял на хоя!

АХАХАХАХАХА ДИСЦИПЛИНА! Я ПАК! дисциплина и китаец са две несъвместими неща! Това не е дисциплина, а феодално подтисничество и страх! Дисциплина има при японците! На тях им е вкоренена от деца! Китайците в 95 процента са едни смръдливи и гнусни диваци! Нямат никакви обноски, плюят навсякъде, ядат всичко и крещят като селяни!

Като гледам, уж си живял и в Китай, и в Япония дълги години, а не цял живот в Якоруда, хахахаха!

“ в отговор китайският дипломатически представител в ООН обвини САЩ, че подкопават глобалната икономика чрез издигане на търговски бариери“...... , а гнусните, жълти животни не подкопаха ли световната икономика с техният вирус?

Затова скачат срещу Орбан, Затова реагират на вируса от позиция на страха Затова сме на тоя хал А Китай си гони интереса. Спряха вноса на говеждо от Австралия което е 35% от цялото им производство и те млъкнаха Цялата световна икономика зависи от китайски внос. За да върнат производството от Китай значи да има планова икономика и дотации от държавата.защото ако пазара определя цената пак ще се купува от Китай. Ама товазначи пак китайския модел. Та остава само да искат пари от тях и затова е целия шум.

Без Китай светът ще е едно по-добро място. А за Аржентина месото не е най-важното перо. Китай като не купува месо от Аржентина ще се върне ориза.

Китайците са живяли с ориз бая време, не ги мисли. А и не казано че животинската храна е по-здравословна, нали?

Навремето пропуснах да прочета "Тай пан", но ми попадна под ръка точно по време на карантината. Свърших я буквално преди няколко дена. И днес що да видя - позицията на Европа не се е променила твърде много от почти два века насам. Същото бяло високомерие, същата увереност, че "белият човек" има върховно право навсякъде и във всичко. Същите малоумни чиновнически напъни да се въведат забрани, санкции, тогава и до войни са стигали. Надявам се сега поне това да не е на дневен ред. Свободната търговия беше "веруюто" на героите от книгата. И в това те учеха нещо ново и се учеха да уважават хората срещу себе си. Идеята на Тай пан беше за взаимна полза. За някои това още не съществува. Някои още искат да командват целия свят. А други тичат край тях и лаят, колкото да ги мислят за страшни. Ако не сте чели тази прекрасна книга, горещо препоръчвам.

Чети всичките му книги от поредицата за Азия. И за Япония, и за Китай.

На Джеймс Клавел съм му чел всичко! Единствената поука от тази книга, която споменаваш е, че бялата Европа прави от един грозен и безлюден остров ГРАДИНАТА Хонконг! 1 век по-късно САЩ направи от червен китай, където селяни с каскети и дочени дрехи гонеха врабчета в модерна икономическа сила! Това е поуката от книгата! Нищо не си разбрал!

За възхода на Китай основен принос има западняшката алчност. Много бизнеси се пренесоха там, за да намалят производствените цени и увеличат печалбите. Така зорлем направиха Китай "световна работилница". Китайците обаче не само произвеждат, те крадат технологии, копират продукти и стават всепо-независими. Западният свят отдавна е загубил значението си на инвеститор за Китай, все по-малък източник на технологии и иновации е и все повече само пазар за китайската продукция. За това са виновни американците, които си помислиха че китайците ще работят, а те щеправят пари от пари..Европейците гледат от тях... Но ще страдаме. Няма как да стане без производство. Не е редно да изпееш една песен и после цял живот да живееш в имение и нищо да не правиш. Който произвежда, той ще владее света..

и иим кажете да не ядат маймуни и прилепи и кучета.

1. Европа продължава да тича като пудел след Щатите и накъдето свърнат те, натам кретаот и "независимите" еврочиновници. 2. Когато европейски чиновник призове за солидарност, това означава, че друг ще опере пешкира. В случая тази дума важи за по-малките страни, най-вече от бившия Източен блок. За големите важи само и единствено икономическата целесъобразност. Да давам ли примери? 3. Малките страни не бива по никакъв начин да имат икономически отношения пряко с Китай и, не дай си Боже, инвестиции оттам. Кучето трябва да познава само ръката, която го храни. Ако се допуснат китайски инвестиции, ще стане ясно, че ако някои правителства си размърдат задниците, могат да получат много повече, отколкото лежейки на кълка в очакване на европейски пари. 4. "Недемократичността" на Китай се измъква като заек от цилиндър само заради онези, които имат още някакви идеологически комплекси, за всеки случай, може пък да сработи поне за 0,001% от публиката. 5. Това, че Китай се "хвалел" с помощта си - да светна господина, че ово е бизнес, за реклама става дума. И на големите икономики не Китай им е виновен, че сума ти време не можаха да ушият едни маски и защитни облекла. Извод: управляват ни хора със слаб интелект и още по-слаба негова реализация, независимо от служебното им положение и произхода им.

Много е яко да гледаш как вси православни рубладжии ближите посррания китайски гъзз!

Също толкова яко е да гледаме как козяците стоите постоянно на задните си лапички и чакате по някое кокалче за вярна служба!

"Недемократичността" на Китай Т.е. според тебе Китай е демократичен? И пример за подражание??

Всяка страна има правото на своя собствена уредба. Ако й харесва комунизма, нека се живее в комунизъм. Ако й харесва монархия, нека е монархия. Ако й харесва парламентаризъм, нека е така. В крайна сметка защо всички скачате против Китай, а не против Саудитска Арабия???

На първо време да прекратим да купуваме неща, които сами произвеждаме. Примерно, китайски чесън, китайски играчки, инструменти и дрехи - всичкото това за еднократна употреба. .Така, китайците няма да могат да изкупуват сливи срещу смет.

Ама е популизъм Имаш пазарна икономика,значи се определя от цена/качество. Това което предлагаш е точно китайския модел, собствено производство дотирано от държавата Избери за кое си

Че ЕС да не би да не дотираше? Всичко им беше наред, преди ние да влезем там. И китайците да дойдат у нас, и с тях е приключено.

Ако Европа и целият свят си бяха затворили границите навреме китайците щяха да измрът от вируса. Сега всички държави трябва да направят като Тръмп.

англииските пирати смятат , че всички им дължът нешо и трябва да им дават , но с Киай май няма да им мине номерът .

Запада не може да поддържа евтини цени на ...Всичко и да се развива изобщо ,без да разчита напълно на Китайското производство и Руската енергия и природни ресурси! Запада в момента е Виртуален Титан без същност ,с изключение на Германия която произвежда ,Но е изцяло зависима от Руска енергия и Китай. Другите са гола вода. Е..къде са тръгнали Народняците в ЕС да пеят във фалшивия хор на САЩ?

ЕС си търси враг, за да го посочи и му припише всичките си немощи.ЕС се прави на жертвипка. Първо ги заразили, след това купили!

Хора, не се карайте за Китай, смешно е. Ние живеем на виден столичен булевард, на който можеш да паднеш с целия си ръст в ровове и дупки. За Китай ли говорите, великата държава? Малко свян!

И аз чакам ватните апологети на кочината с 40те милиона дворни тоалетни да се въздържант от коментари на САЩ и Европа, но уви..

Чакаш ти на турския паркинг кога ще ти обърнат внимание на задната порта.ха.ха.х

Никога не е имало китайска империя, скотове панелни! И етиопския сатрап се е водил император! Това нищо не значи! Първо хуните са газили здраво китайците, после монголите, после европейците и китайците! Винаги са били посмешище! Сега заради аутсорса от Запада им просветна пред очите и си показаха мизерната същност!

... после европейците и японците!

Факт е, че Китайската икономическа агресия трябваше да бъде спряна още преди десетилетия. Истинският враг на свободния свят не е Русия, с нейното европейско все пак население и предостатъчна територия, а Китай. Единствено поради доминиращите конспиративни елити на Европа и САЩ този конфликт още не се е разгорял истински.

Да се "забрани",да се "възпре"? Извинете, къде отиде прокламацията за свободния пазар, свободното движение, миража за всяка социалистическа държава, мечтанието на група дисиденти? Значи, когато не е изгодно, слагат бариери да се "защитят". Но иначе, разградиха навремето България, защото свободната конкуренция била основното.

Що ни припомняш колко бяхме прости. Кой не скача е Червен,а?

Пичове и пички, китайската империя се завръща! Това не е чудно, чудно е що индиийците още не са го постигнали! Ама като знам от къде идват ромите то горе долу ми е ясно що са на тва дередже Индианците! Та кой каквото ще да казва следващите властелини на света ще са китайците! Особено ако тръпа бъде призбиран! А аз мноооого се надявам да преизберът тръмпа поне още 3 - 4 пъти! Та така!

Никога не е имало китайска империя! В цялата си история китай е бил монголски или японски!

Въх мър Цоне! Ма ти на кое планета живееш!? Или може би четеш паралелна история не знам! Но само да тъ попитам кога точно Японците са владели Китай? В години ми говори! Ама ако те затруднява това с годините и числата не се коркай! Аз вече знам точно колко знаеш ти! :) Ха със здраве, че то в тия времена ....!!

тръмп е един смешник! Хем заплашва китай, хем щял да прави сделка с тях! Засега нито едното нито другото! Изпокара се с всички съюзници на САЩ, пише глупости в Туитър! не можа дори смешната стена с Мексико да построй за 4 години! Толкова е жалък! Този е един изкукал дядка, който е и супер вреден за Западния свят!

китай зарази света умишлено! Той започна 3та световна война с този вирус! Въпросът е, че досегашните 2 световни войни, който ги започна винаги после и ги изгуби! Така, че не се радвайте тролове смешни!

чак сега разбира ,че отдаавна е прекарана

Блуднице Вавилонска, Кръвнице Македонска, трижди да си проклета и триклета...... Българска песен от Македония изпята от дедите ни след Берлинския договор, който ни разчлени на 8 части во век и веков. Сега с тази Европа цъфнахме и вързахме тръни

По-голяма блудница от сибирския изостанал кенеф просто няма! СССР мразеше китай, а сега дребния плешив швестер първа метреса на пекинските прилепоядци! Дори думата рускиня е синоним на блудница!

Ся, като обобщим поредица от статии в ДИР-а, а и други европейски и американски медии и добавим към тях и британските (те не са нито Европа, нито Америка), виждаме няколко основни момента: - Китай води експанзионистична политика и постепенно овладява световната икономика - Путин (Русия) с намесва в изборите в САЩ, Великобритания и страните от ЕС и на практика назначава техните лидери (президенти, канцлери, премиери и т.н.) - САЩ, ЕС и Великобритания започват икономическа вояна срещу Китай. Слепователни: В момента сме свидетели или икономическа война от страна на Путин (Русия), който чрез машите си ръководи САЩ, ЕС и Великобритания срещу Китай или на тотално икономическо и политическо малоумие на управляващите ни елити и техните пропагандни тролове. Каквито се подвизават и тук. На мен Глямата глави и звездите ми го говорят - второто е, второто е...

Я прочети документите за участието на Русия в изборите на САЩ и тигава пишщи констатации. Изводът им е: Няма намеса на Русия в изборите на сАЩ

Не думай! :) Не е важно кво пише в документите, а това което пишат пропагандистите и троловете им. Не разбираш ли, че властниците в ЕС, Великобритания и САЩ имат нужда непрекъснато от нови и нови врагове - Русия, Китай, якой клан в Пакистан или племе от 300 човека в Зимбабве... Все едно - врагове да има! Някой друг, който да им е виновен за некадърността, слабоумието и кражбите.

Това май трябваше да стане доста отдавна, не сме ли закъсняли твърде много, като се има предвид, че огромна част от сивата икономика, работи в сътрудничество с китайските "партньори". Добре поне, че Европа се усети сравнително навреме. Дано го и осъществят.! А Китай с милиардите население вече се задъхва и търси нови територии, пробутва си боклучавине стоки и търси реализация извън своята територия.

Като всичко на този свят и това, че Китай е толкова голям си има проста причина. Работят много, себестойността на това което правят е ниска. В демократичното общество преди всичко значение имат парите. За да печелим повече ни е нужен Китай, ако не е Китай ще е Индия и тн. Ако не ползваме услугите на Китай, себестойността на всичко ще нарасне от там печалбите покупателната способност и накрая политиците ще бъдат изядени. Та докато демокрацията не намерят балъци дет да работят по 16 часа за жълти стотинки, да намерят балъци да копат в мините за едната чашка ориз, Китай няма да бъде зачеркнати никога.

Китай е оцелял столетия, без Жан-Клод, Мишел и Жозеф. Ще го направи и в бъдеще, не се занимвай...

Когато Бай Тръмп преди три години заяви, че ако не се спре Китай Западът ще изгуби технологичното си превъзходство и ще бъде пометен от изключително агресивните и хитри китайци, всичките "мейнстрийм" медии му скочиха и се подиграваха с него. Няколко години по-късно и други започнаха да осъзнават проблема...

Проблемът е, че младите китайци не си избират пола на 7 г. сами, а натискат учебниците по точните науки, докато европейските и американски джендъри се чудят с какво да се дрогират. Е, с цигани и африканци ли ще конкурираш Китай и можеш ли да произведеш нещо за по-малко пари?

..и след всичкото това натискане и полова праведност Китай ВСЕ ОЩЕ не може да прозведе: - свестен микропроцесор - 150$ милиарда/година внос само от Интел - двигател с вътрешно горене - къде са китайските коли де 'завладяват Света' от поне 10 години? -самолетен двигател - няма да скоро.. И най-умните китайци продължават да бъдат пращани да учат в САЩ и Европа.

И на бай тръмп кой ще му прави Iphona. Как ще продава по милиони бройки без Китай с този марж на печалба. Ще ти кажа никък. След като ламтиш десетилетия наред за пари и се набуташ в кериза сега ще си сърбаш попарата. Колкото в Англия ще намерят месни да им берат ягодите, толкова и тръмпи ще намери месни да му правят Iphon-я в USA

Китай били авторитарни, (каквото и да значи това) пък ЕС и САЩ демократични (каквото и да значи това). Демократичен ли беше начинът, по който Меркел наводни ЕС и Германия особено с чужди граждани с агресивно поведение и без документи? Тя наруши не само законите на ЕС, но и тези на Германия и то без да се допита до никого. Демократично ли е САЩ да спира потоци, да извива ръце на бедняци да им купуват прескъпите самолети? Демократично ли е САЩ да каже "фак ди ию", палейки войни по разни украини, чиито грижи след това да берат куп държави? Допитаха ли се до някого? Демократично ли е да наводняват страни с НПО-та, за които никой не е гласувал и те с купища пари да се месят в управлението на страните, корумпирайки законно институции? Демократично ли е да ни задължат да говорим политкоректно? Демократично ли е да се демонизират несъгласни правителства, включително европейски, защото имат собствено мнение? Така мога да изброявам до утре. В крайна сметка не разбрах кое налага да се спира Китай?

Германското законодателтсво няма нужда от плоскоглави 'адвокати' на Савушкинска инфо хранилка - от такива които не могат сами да мислят но упорито настояват да поучават по-развитите и успели от тях. Чупка!

СЛЕД МЕСТНИЯТ "ПАТРИОТИЧЕН", НО "СОЛЕН" И ПРИ ТОВА ТРИЧАВ ДОМАТ , СКОРО ЩЕ ПОЛУЧИТЕ "ПАТРИОТИЧЕН" ЕВРОПЙЕСКИ ПРОЦЕСОР "RYZEN" И "ПАТРИОТИЧНО" ЕВРОПАЙСКО ДЪНО "ASUS" .... САМО, ЧЕ "СОЛЕНИ" ... ТЪЙ ДЕ ТО БЕЗ СОЛ ЯДЕНЕТО Е ТРИЧАВО ... ДА ВИ Е ВКУСНО!

Да те светна - и двете се произвеждат в Тайван, не в Китай. А процесора се разработва изцяло в щатите и Европа. На китайчетата не им стигат силиците за подобни неща.

тайван е неизменна част от Китай според ККП и никой не може да оспори това!

Звънни на шефа си на Козяк и го питай, дали САЩ са признали Тайван за независима държава. Щотео ние от ЕС не сме. За нас това е Китай. Обединението подобно на Хонконг и още 2 други територии е само въпрос на време. Китайците работят с други измерения във времето. Все пак имат държавност от около 6 000 години.

те енекой справ алопата у главата и от тогава си като генератор на супер глупости

'имат държавност от около 6 000 години' ..затова не могат да постигнат това което Западът е успял за 300. Интересно как когато става въпрос за Крим (не признат от Китай между другото) ватната бригада размахва резултати от референдум и 'волята на народа' - волята на тайванците е добре известна и подкрепена от мощна армия и ВВС.

Време за биологичните войни ,а те оказа се вършат повече работа от оръжието. Наистина жълтата раса ще превземе света с тези "джендър "управници навсякъде.

ЕДНО ВРЕМЕ МИ КАЗВАШЕ, ЧЕ ..."ЖЪЛТАТА РАСА ЩЕ ПРЕВЗЕМЕ СВЕТА" ... ОТ КЪДЕ Е ЗНАЕЛА ???

Пише го в Библията

Да-а-а, това би било съвсем правилна стъпка от страна на Европа и САЩ, като се има предвид повсеместното икономическо, търговско, а и по скрит начин политическо завладяване от страна на Китай на развитите страни. Под предлог за отваряне на комуниститечската им система и УЖ партньорство с големите европейски фирми, китайците се разселиха по цял свят и започнаха да налагат свои възгледи. Методът е типично комуниститечски, същото направи и СССР/Русия със своята пета колона по цял свят. Няма лошо, ако има истинско, а не прикрито партньорство с Китай, но всичко трябва да бъде премерено и добре обмислено от страна на европейските страни и САЩ.

ти пък от каква европейска страна си? Ти си гражданин на Циганландия, в която навсякъде е мръсотия, шум, хаос, корупция, тъй че никой не иска да е тук.

Китай наистина изкупува евтино европейски фирми. На практика - без пари. Срещу американски държавен дълг. Шото ние, европейците сме лоялен съюзник на САЩ и се правим, че вярваме, че някога този дълг ще донесе пари. А Китай - с един куршум, не два а направо три заека: отървават се от невъзвращаем дълг на САЩ, стъпват яко в Европа, негативите се прехвърлят въру ЕС и САЩ.

само това .Затваряне и забрана на всички китайски ресторанти.Забрана на всякакъви евтини китайски стоки.Пълен дъмпинг на смартфони лаптопи и таблети.Всички големи световни софтуерни гиганти да се изнесат оттам и да дойдат тук в България и на Балканите например или поне част от тях.

нали ти писах бе тъпунгер Утре сутринта всичко ще стане

бегай още днес в пещерата!

си верваш на глупостите?!?

Какво предлагаш в замяна? И как сложи кварталния ресторант до лап-топа, изумително!

е спукана задна гума на на пернишки фолксваген. Видя се при вируса. Сега се бори за Македония и Албания които вероятно ще внесат 12 млрд. евро /таксата на Англия/, т.е. по 5 млн.евро на ден

Тук не говорим за търговски войни, тролове смешни! Нито статията говори за търговски войни! Просто изравняваме законодателството с китайското! В китай е забранено чужди компании да купуват местните! ЕС прави същото! И искам да видя деня, в който богатите китайци ще спрат да купуват френско вино и сирене и ще се откажат от германските автомобили и испанския зехтин! :-))))

Даааа. И от пазран ставаме планова дъражван (в случая - на ЕС дори федерална) икономика! Да живее КОМУНИЗМЪТ, мейджър Мейджър? Не знам дали се сещаш на кой героя от коя американска комедия те оприличивама, ама е все едно - като две капки вода сте! :)))

Претекционизма е държавна политика в целия свят и няма нищо общо с комунизма! Сега ако бъркаш протекционизма с плановата икономика си е твой проблем това! От де ви изкопават такива бе!

СТО забрани протекционизма... а и на днешно време само слабите икономики го практикуват-)

че вече нито автомобилите са немски нито зехтина испански нито шоколада швейцарски.Отдавна си заспал някъдев миналото.Сега сме 21 век.

Мечтите са хубаво нещо... реалността е друго нещо;)

Китайците пуснаха вируса в Уханската лаборатория и лъгаха, че вируса се появил на пазар за месо , но пазара е само за МОРСКИ продукти!!! А милиони зомбита гледаха пуснати от китайски манипулатори филми в Тубата, където бях апоказани прилепи, змии, лисици, чакали.....и всеки забрави, че официалното съобщение беше за първоначлано локализиран "ковид" на пазар за РИБА и морски продукти?!?!

Само американците знаят къде са пуснали вируса...

вие Савушкинските бройлери също!

Европа действа винаги прекалено бавно. Докатосе наумуват и разберат, Китайските комунистически мошеници ще са напазарували маса стратегически неща... Тъжна работа! ЕС трябва да се трансформира в свръхдържава с централно управление, способно да взима бързи и навремени решения!

Може и да стане. Някога - след 3-тата световна война да се обединят всички европейски племена.

Интересно, как се зарявза пазар от 1.5 милиарда човека?

В статията не пише за зарязване на пазари, троле!

Е, то тне е задължително. Само дето разликата е, че всяко действие си има противодействие нещастна фуражко, дето освен вихри няма нищо друго в междуушието. Китай напр. има 40-50 годишни концесионни договори за откриване, разработване и доби на полезни изкопаеми на територията на 3/4 от Африка. Единствено руснаците донякъде са им съперници в това. То и това не го пише в статията. И после - нали ривем за пазарът дето бил определял политиката, а не обратното? Ама били диктатура Китай?! Е, и кво! Саудитска Арабия да не би да не са? Ами останалите от Залива да не би да са пълни демокрации?! Аре скрий се бе!

Защо не кажат колко и какви прездприятия до момента в ЕС, не в Европа, купиха китайците. Например гордостта на Германия завода и научната база по автоматика. При капитализмаводеща е печалбата. Има липечалба има производства и покупки, ако няма довиждане. Хайде да видим как големите концерни работещи в Китай ще се преместят ? Колко ще им сдтрува и дали ще имат печалби.

Прав сте и за мен това са политически лакърдии.Европа не е готова за търговска война с Китай.Дори да пробва ще са и необходими години и цената която ще плати е убийствена.

Факт е че Китай изкупуа масово акции на големи европейски и американски фирми в момента, защото цената им падна. Естествено никой няма да ти каже какъв процент от акциите на дадено предприятие са изкупили Китай.

Като им произвеждаха евтино не реваха, а сега реват. Не може така само да прибираш едни пари без да мислиш. Що не помислиха преди години, че тези производства може да ги изнесат в Източна Европа? И тук да има някаква индустрия. Не виждам ентусиазъм в Източна Европа да наказваме Китай... Ама никакъв. Даже напротив- радост ще има да дойде някоя инвестиция от Китай!

Пробваха, даже някои и го направиха. Но избягаха, заради ужасната корупция, политическа непредвидимост и дълготрайна икономическа перспектива.

Е какво се оплакват тогава от Китай ако там са ок и нямат корупция, политическа непредвидимост и имат перспективи?

и за бъдещето има единн лаф за САЩ и ЕС, по точно техните икономически и политически остатъци: "Късно е либе за китка"

Китай - 1,4 млрд, Индия - 1,3 млрд, Азия - 4,4 млрд Бе те си имат огромен вътрешен пазар, евтина работна ръка и поне 0.5 млрд населени извън Азия. Като си играеш на глобализация трябва и да си платиш цената. Икономика или политика, кое е по-важно? Старата идеологема позната още от Железната завеса не работи вече. САЩ се гърчи с политически мерки да печели икономическо превъзходство, не успява и компенсира с "демократичните" си войни. Надява се на нова Желязна завеса, а добрата стара Европа се мъчи да им угоди, но този път ще сбърка. Защото ако се стигне до война, тя няма да е в Тихия океан.

ДА ПРОДЪЛЖАТ И НАТАТЪК - ЕМБАРГО НА КИТАЙ, ПРЕХВЪРЛЯНЕ ПРОИЗВОДСТВАТА ОТТАМ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА!

утре сутринта веднага

Ама разбира се - и във Факултето, Филиповци и Столипиново веднага да построят заводи, дето ще произвеждат компонентите на Епъл, Дел и останалите!

Това ме подсеща за случая когато те питаха: - Къде работиш? - Чистач съм на летището! - отговори ти - Е защо не я смеништая работа? - Абе как да зарежа авиацията!?

ЕТО Я СХЕМАТА - ПУСКАМЕ ВИРУСА И КАТО ФАЛИРАТ , ГИ ИЗКУПУВАМЕ!!! КАКВО ПО- СИЛНО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ДУМИТЕ НА ТРЪМП, ЧЕ КИТАЙСКИЯТ ВИРУС Е ЛАБОРАТОРНА РАЗРАЯБОТКА?

Тъпо и неадекватно, но желязна политкоректна логика, наздраве.

Момченце, вирусът е ционистки, а не е китайски... а ти си един лабораторен трол.

е лабораторен но американски. Кой вярва на Тръмп и САЩ. Само платени хлебарки

САЩ,ЕС и Япония разбраха се безконтролната глобализащия вреди на тяхната икономика, и направи Китай втора в света икономически агресивна сила. Западът ще натисне спирачката на китайската икономика.

Мечтай си.Я светни народа коя спирачка ще натиснеш.В момента Китай контралира 22% от икономиката на ЕС чрез закупените фирми и заводи.А евтината китайска продукция продължава да доминира на европейския пазар.

ДЕДОВИЯТ, Дреме ми на МОЯ,но до момента НИЩО Китайско не ми трябва и НЕ СЪМ ХАРЕСЪЛ НИЩО Китайско!!! Няколко дребни случая са завършвали само с псувни към китайците. Да, те така се размножават. Трябва да се спре купуването на тяхните БОКЛУЦИ. 18та г. само за 4то трим. в ЕС са внесени над 670000 артикула стоки БРАК. Този Ужас трябва да СПРЕ!!! Но Европа се омързелеви и мижа върху това и внася БРАК само да не бачка. БАСТА на тия пичи въшки-Китайците!!! Аз съм го сторил!!!!!!!!!!!!

ЕС отново ще го духа.Термания инвестира в Китай над 100 милиарда,а Китай в Германия над 148 и то във върхови технологии.Подобно е положението с Испания,Италия и Швеция.Британците вече са извън ЕС,но всичките им автомобилни заводи вече са китайски.