Президентът на САЩ Доналд Тръмп е наредил на федералните пенсионни фондове да се откажат от инвестициите в акции на китайски компании. Това съобщи днес Фокс бизнес, позовавайки се на вътрешни документи на администрацията на Вашингтон, предаде ТАСС.

По информация на медията вчера съветникът на Тръмп по националната сигурност Робърт О'Брайън и ръководителят на Националния икономически съвет на Белия дом Лорънс Къдлоу са изпратили общо писмо до министъра на труда на САЩ Юджин Скалия, в което посочили, че администрацията не желае федералният пенсионен фонд Трифт сейвингс план (Thrift Savings Plan) да инвестира в акции на китайски компании. Телевизионният канал отбелязва, че към момента тези активи възлизат на 4 милиарда долара.

В писмото О'Брайън и Къдлоу определили ситуацията като рискована и неоправдана. В същото време заръката на Белия дом в текста била пряко свързана с действията на Китай по време на пандемията от коронавируса.

Скалия, по данни на Фокс бизнес, е препратил това писмо до изпълнителния директор на Трифт сейвингс план Майкъл Кенеди, отбелязвайки, че заповедта за изтегляне на средствата от китайски активи идва директно от Тръмп. Ръководителят на фонда трябва до утре да представи доклад за взетите решения.