Китай спря днес вноса на австралийско говеждо месо от четири големи доставчици на фона на политическото напрежение с Канбера, която иска международно разследване на причините за пандемията и начина, по който Пекин се е справил с кризата.

В съобщение, публикувано на интернет страницата им, китайските митници оповестиха спирането на вноса на говеждо месо от четири австралийски производителя от днес, 12 май.

Продължителността на ограничителната мярка не е уточнена, както и причината за решението.

Министърът на търговията, туризма и инвестициите на Австралия Саймън Бърмингам смята, че ограничаването на вноса е свързано с незначителни технически нарушения, свързани с китайските изисквания в областта на здравето и поставянето на етикети.

Четирите производители осигуряват около 35 процента от износа на австралийско говеждо месо за Китай на пазарна стойност от 1,7 милиарда австралийски долара (около 1 милиард евро), според Австралийската корпорация за радиоразпръскване (ABC).

Ще има ли разследване на генезиса на кризата

Австралия се присъедини към САЩ в призива им за започване на международно разследване на причините за пандемията и за начина, по който новият коронавирус се разпространи по света, след като се появи в края на 2019 година в централната част на Китай.

Двете страни обвиняват Китай, че не е реагирал ефективно през първите седмици на епидемията и не е свел до минимум последствията на територията си. САЩ стигнаха и по-далеч като обвиниха Пекин, че прикрива изкуствено създадения (в лаборатория) коронавирус.

Редица държави, сред които Франция, Германия и Великобритания, пък приканиха през последните седмици китайските власти да осигурят прозрачност на своите действия във връзка с коронавируса.

Пекин отхвърли тези инициативи и разкритикува, според него, политизирането на кризата. Китай твърдо отрече да е укривал информация в началото на пандемията и отбеляза, че бързо е споделил данните, с които е разполагал, със СЗО и други страни.

След натиска от страна на Запада на 8 май Китай заяви, че подкрепя създаването "след края на епидемията" на комисия под егидата на Световната здравна организация (СЗО) с цел да се направи оценка на "световния отговор" на COVID-19.