Търсене на енергия в Германия може да бъде задоволено само чрез възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в рамките на следващите десет до петнадесет години. Прогнозата е на Германския институт за икономически изследвания (DIW Берлин). Предпоставката за това е, че германските цели за разширяване както на вятърната, така и на слънчевата енергия са значително увеличени, пишат авторите на доклада на DIW.

Според тях, наземната вятърна енергия ще играе особено важна роля, затова от DIW призовават за разширяване на вятърните паркове - особено в южната част на страната.

"100 процента възобновяеми енергийни източници са технически възможни и икономически ефективни - и преди всичко спешно са необходими, за да могат да се постигнат европейските цели за опазване на климата", казва Клаудия Кемферт, ръководител на отдел "Енергия, транспорт, околна среда" в DIW Берлин. Според изчисленията от доклада, не само търсенето на електроенергия, но и цялото потребление на енергия в тази страна може да бъде осигурено с ВЕИ.

За да се постигне пълно енергийно снабдяване чрез възобновяеми енергийни източници, ЕС и държавните и федералните власти трябва да работят по-координирано, особено що се отнася до планирането на мрежата, пишат авторите на доклада на DIW, цитирани от Energy Wire. Те също така изтъкват, че интеграцията в европейската електрическа мрежа е необходима, за да се гарантира сигурността на доставките.

Както на европейско, така и на национално ниво, настоящите планове за развитие на мрежата включват висок дял на производство на енергия от изкопаеми природни газове, както и на ядрената енергия.

"Това са сенките на вчерашната енергийна политика - сега трябва спешно да преминем към утре", казва Кемферт.

Целта на Германия до 2030 г. е да постигне дял от 65 процента възобновяеми енергийни източници в енергийния си микс. Но при евентуално бързо премахване на по-големия капацитет от изкопаеми енергийни източници, представители на индустрията и екологични групи призоваха за увеличаване на целта до най-малко 70 процента до края на десетилетието.

Междувременно екологична организаиця поиска по-бърз енергиен преход заради страховитите наводнения в Германия, които вземаха много жертви. Активистите настояват за по-добри мерки за защита на климата, след като миналата седмица катастрофални наводнения засегнаха няколко части на страната. Екологичната група Робин Ууд започва триседмична обиколка на сал от Берлин до Хамбург, за да настоява за по-бърз енергиен преход.

"Нуждаем се от бързо разширяване на децентрализираните възобновяеми източници, насърчаване на енергийната ефективност и премахване на всички държавни средства за изкопаеми горива", пише групата в свое съобщение до медиите.

Катастрофата от наводнението е "последица от политическия отказ да се приемат сериозно научните предупреждения", каза Луиза Нойбауер, активистка на групата по време на токшоуто "Markus Lanz" по телевизия ZDF. Нойбауер обвини германското правителство в "цинична политика" с аргумента, че иска да помогне на място, в наводнените райони, но не успява да превърне защитата на климата в приоритет.

3е-news.net