Няма карантина, няма и комендантски час. Нищо, че броят на заразените с Ковид-19 се увеличава, Дубай оставя вратите си широко отворени за туристите, които бягат от наложените социални ограничения по света за овладяване на пандемията от новия коронавирус, предаде Франс прес.

Докато другите туристически дестинации прилагат строги мерки, за да овладеят санитарната криза, това емирство от Залива живее в шумния си ритъм.

"Тук не изпитвам страх. Вижте, всички носят маски", казва руският турист Дмитрий Мелников, който е на 30 години.

От началото на кризата дубайските власти се хвалят, че контролират пандемията чрез нови технологии и много солени глоби, които са твърде убедителни за изпълнението на разпоредбата да се насят маски. Физическата дистанция също се спазва на обществените места.

При пристигането си туристите трябва да представят отрицателен Пи Си Ар тест или да си направят на летището в Дубай, където здравният персонал пъхва края на тампона в носа на пристигащите.

Няма конкретни статистически данни за броя на заразените в Дубай. С населението си от 2,9 милиона души, това е едно от седемте емирства, които влизат в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Общо в ОАЕ, които започнаха мащабна кампания за ваксиниране, официално са регистрирали над 253 000 случая на Ковид-19, от които 745 смътни за население от близо 10 милиона души.

В историческия квартал Ал Фахиди гъмжи от посетители. Навсякъде има дезинфектанти и безброй надписи, които припомнят ограничителните мерки.

Защитата на населението е приоритет, твърди Насър Джомаа бин Сулейман, директор на тукашния туристически център. "Броят на туристите на един гид при обиколките е ограничен до 20 души вместо предишните 100", обяснява той пред АФП.

"Тук се чувствам по-сигурна, отколкото в САЩ, защото мисля, че хората спазват по-добре носенето на маска и физическата дистанция%, казва Анди Питмън, американка, който е пристигнала в Дубай, за да прекара пет седмици със семейството си.

Имаме малки деца, които се нуждаят да излязат и да видят света, така че сме готови да поемем този риск, казва тях.

София Амуш, на 24 години, е пристигнала от Франция за двуседмична почивка. Впоследствие решила да я удължи до един месец, който да прекара в емирството, където по думите й "е направено всичко, за да се избегнат контактите".

В Дубай пандемята е управлявана много по-добре, отколкото в Париж, твърди тя. Франция наложи вечерен комендантски част и извънредни мерки за пътуващите в опит да спре навлизането в страната на новите мутации на коронавируса.

Туризмът продължава да бъде един от стожерите на икономиката на Дубай, който е посрещнал 16 милиона посетители през 2019-а и преди пандемията залагаше на 20 милиона през 2020 година.

Беден на петрол, но с най-диверсифицираната икономика в Залива, Дубай отвори отново вратите си за туристите през юли миналата година след период на строга карантина през пролетта.