Американският президент Доналд Тръмп подписа законодателство, което предвижда да изхвърли китайските компании от фондовите борси в САЩ, ако те не спазват американските стандарти, предаде Ройтерс, като се позова на Белия дом. Законодателството забранява ценни книжа на чуждестранни компании да бъдат вписвани на която и да е американска фондова борса, ако те не са спазвали одиторските стандарти в САЩ три поредни години.

Законодателството се отнася за компании от която и да е държава, но поддръжниците му възнамеряваха то да бъде насочено срещу китайски компании, вписани на фондовите борси в САЩ. Мярката също така включва изискване публичните компании да обявяват дали са притежавани или контролирани от чуждестранно правителство. Законодателството беше прието по-рано тази година от Конгреса на САЩ.

Днес пък двете камари на американския Конгрес одобриха двудневно удължаване на финансирането за федералните агенции, за да избегнат спиране на работата на правителството. Законопроектът трябва да бъде подписан от президента Доналд Тръмп преди крайния срок в полунощ, за да се избегне спиране на работата на правителството. Мярката беше приета първо от Камарата на представителите, а после и от Сената.