"В никакъв случай сегашните мерки не водят до инфлация на държавния бюджет, защото средствата са осигурени. В хазната има достатъчно пари, за да си позволим мерки за 2 млрд. лв.", коментира министърът на иновациите Данел Лорер пред БНТ. По думите му това не е самоцел.

По-късно днес Коалиционният съвет трбва да ги обсъди. ПП предлага пакет от 14 мерки, които предвиждат увеличаване на минималната пенсия на 450 лева, а на максималния осигурителен праг на 3400, както и намаляване на ДДС за парното на 9% от 1 юли. Плановете са от 1 октомври да бъдат преизчислени пенсиите. Пакетът включва и компенсации с до 50 лева на месец за горива за крайните потребители.

"Ние ги слагаме на масата и се надяваме в Коалиционния съвет максимално бързо да се съгласим за това", добави Лорер, но веднага след като председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров анонсира за пакета от 14 мерки, последва коментар на лидера на ИТН Слави Трифонов, в който прозвуча недоволство и критика, че се предлагат неща без да се уведомяват коалиционните партньори.

"Не бива да има изненада или спекулация, че реагираме на някаква особена ситуация. Това е част от политиката на това правителство - десни мерки за икономиката, за да се развива и расте, леви мерки за гражданите и най-слабите слоеве от икономиката, за да се справят в тази трудна ситуация", заяви министърът на иновациите.

По думите му българската икономика нараства, българският износ е рекорден - 8 млрд., производството ни е 20 процента нагоре. "Настоящият инфлационен пакет идва след 4 млрд., които вече инвестирахме в българските граждани и икономика през зимата, за да подкрепим цените на енергоносителите", добави Даниел Лорер.

Според него доходите на хората трябва да нараснат над размера на инфлацията, за да няма чувство за обедняване. Именно това е целта на вдигането на пенсиите и детските надбавки. Лорер каза, че българските пенсионери са приоритет номер едно на ПП и ако се налага, отново ще разгледат техните доходи, за да може пенсионерите да изживеят достойно старините си. Не изключи и по-нататъшно предложение за увеличаване на минималната заплата.

"Бюджет 2022 подпомага най-слабите, но инвестира в българската икономика като цяло - в инфраструктура, в малки и средни предприятия. В Министерството на иновациите и растежа вече има половин милиард помощ за малки и средни предприятия - за технологична, енергийна модернизация", каза още той.

Според Лорер, корупционните практики и течовете от последните 10 години са в пъти повече, от това, което ПП предлага като инфлационни мерки. "Но течовете са изтекли и не е имало прокуратура, която да ги намери навреме. Сега разчитаме на европейската прокуратура, която поне да намери европейските средства у нас", каза той.

На въпрос дали са ни нужни нови заеми, Лорер заяви, че това е политика на Министерство на финансите, но България е макроикономически най-добре от всички държави в Европа и може да си позволи още заеми.

"България е стабилна макроикономически, нивото на дълг е около 20% от БВП, при положение, че в Западна Европа при някои държави е достигнала 100%", коментира той взимането на нови заеми. Лорер не изключи след няколко месеца да има нов антиинфлационен пакет.